Algemeen

Groots monumentaal kunstwerk representeert verbondenheid

OOTMARSUM - Recent, op 23 maart, is er een uniek monumentaal kunstwerk onthuld in het straatbeeld van het kunststadje Ootmarsum. Kunstenaar Annemiek Punt heeft tijdens de lockdown ‘eindelijk tijd kunnen maken’ om een langgekoesterde wens te realiseren: haar eerste monumentale kunstwerk voor de publieke buitenruimte. Het uitzonderlijk grote glaskunstwerk draagt de titel ‘Verbondenheid’.

Het kunstwerk ‘Verbondenheid’ door kunstenaar Annemiek Punt

Annemiek Punt heeft al meer dan honderd grote, monumentale kunstwerken ontworpen en gerealiseerd in binnen- en buitenland. Ook maakte ze tientallen buitenkunstwerken voor tuinen van instellingen en particulieren, maar nooit eerder voor de publieke buitenruimte. De kunstenaar had al jarenlang de wens om een groot glaskunstwerk te maken als blikvanger in de openbare ruimte. Maar ze was er simpelweg te druk voor. Door de komst van het coronavirus en de lockdowns kreeg Annemiek het gevoel ‘nu of nooit’.
Het kostte veel tijd, energie en ervaring om het kunstwerk te realiseren. Met een hoogte van 2,5 meter en de combinatie van glas en roestvast staal (rvs) vraagt dit kunstwerk veel artistieke en technische kennis. Ondanks dat het millimeterwerk is, laat Annemiek zich vooral leiden door haar artisticiteit: “Mijn ontwerp is leidend. Natuurlijk moet je rekening houden met de technische kant, maar het is juist een uitdaging om telkens een stapje verder te kunnen gaan en nieuwe wegen te bewandelen. Alles moet kloppen.” Het resultaat is kenmerkend voor haar kunst: abstract, vol beweging en rond van vorm.

Annemiek ontwierp en realiseerde het kunstwerk in de glasstudio naast haar woonhuis in Borculo. Hier heeft ze alle rust en ruimte om aan dergelijke projecten te werken. De kunstenaar heeft inmiddels al meerdere opdrachten voor glaskunstwerken in de publieke ruimte.

Het kunstwerk werd geplaatst met medewerking van de gemeente Dinkelland, op een historische plek in het centrum van Ootmarsum, nabij de galerie van Annemiek Punt en het voormalige klooster Maria Ad Fontes. Inmiddels is ook de tuin rondom het kunstwerk prachtig aangelegd. Het kunstwerk is vanwege het openbare karakter natuurlijk door eenieder te bekijken.