Algemeen

Goudvondst-expositie voor altijd in het Twentse Hezingen

HEZINGEN - Het was begin dit jaar volop in het nieuws; de vondst van gouden munten uit de middeleeuwen in Hezingen. De plek waar het goud in 2019 gevonden is, blijkt een offerplaats te zijn geweest waar inwoners uit het gebied in de 7e eeuw gouden en zilveren munten en sieraden offerden aan Germaanse goden, zoals Wodan en Donar. De originele munten worden momenteel tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe, in Enschede en gaan eind oktober naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Om deze opmerkelijke vondst en de historie erachter ook in Twente te kunnen blijven koesteren, werd woensdag 29 juni de Goudvondst-expositie geopend op Landgoed Oude Brunninckhuis in Hezingen, in het huis waar auteur Jan Cremer vroeger woonde, op twee kilometer afstand van de Goudvondst locatie.

Donderdag 16 juni 2022 werd bekend gemaakt dat de echte vondst in de loop van 2023 terugkeert naar Twente,  en wel naar de Museumfabriek in Enschede. Niet bekend is voor hoe lang, maar volgens Annemarieke Willemsen

conservator van het Rijksmuseum in Leiden, gaan ze ooit weer terug naar Leiden.

Dat het om niet zomaar een expositie gaat, is inmiddels duidelijk. Volgens archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een archeologische expositie van een vondst op eigen initiatief heel uitzonderlijk. Zij zijn erg blij dat deze bijzondere middeleeuwse Goudschat, die uniek is voor Oost Nederland, voor altijd hier in Twente nabij de locatie van de Goudvondst onder de aandacht zal blijven. 

Het begon met een préhistorische bijl

Cultuurhistorie in het gebied is een grote liefhebberij van Annette Brunninkhuis-Weersink, eigenaresse van het landgoed. Sinds 2012 was ze met stichting Gezondheid Dichtbij in voorbereiding om er een expositieruimte in te richten. Aanvankelijk met ‘Verdwenen buurtschap Brunninkhuizen’ als invulling. “Mijn overleden man Gerard heeft hier dichtbij ooit een bijl gevonden van 4000 jaar voor Christus. Zo zijn er meer archeologische objecten uit dit gebied, zoals een spits, een deel van een stenen dolk en munten uit de 19e eeuw, die deel gaan zouden gaan uitmaken van die expositie.” De munten uit de 19e eeuw zijn gevonden door de huidige goudschatvinders Gerben ten Buuren en Martin van der Beek. In 2010 verhuisde Annette naar Ootmarsum. Haar buurman, Gerben ten Buuren, bleek een enthousiaste amateurarcheoloog te zijn. “Ik tipte hem, zoek eens op de akker van Landgoed Oude Brunninckhuis. Dat deed hij in 2011, samen met Martin van der Beek,. Ze vonden daar 19e-eeuwse munten, medailles en kruisjes. Medio 2019 vertelde Gerben haar dat ze iets bijzonders hadden gevonden in de grond van Staatsbosbeheer naast de brandtoren. Het bleken gouden en zilveren muntjes te zijn die in de 7e eeuw niet werden gebruikt als betaalmiddel maar als ruilmiddel. Later werd bekend dat de munten werden geofferd aan Germaanse goden zoals Donar en Wodan. 

Replica’s in bruikleen

In februari was nog niet bekend dat de gouden en zilveren munten niet zouden terugkeren naar Twente. Het middeleeuwse goud en zilver zou voor altijd worden geëxposeerd in het Rijksmuseum van Oudheden. “Dat vond ik zonde”, vervolgt Annette. “Ze komen uit deze regio, we willen ze graag behouden. Daarom kregen we van Suzanne Wentink, de archeoloog van Provincie Overijssel en tevens mede-eigenaar van de vondst, replica’s van de gouden en zilveren munten in bruikleen.” De 19e-eeuwse munten en andere vondsten van Gerben en Martin werden uit de vitrinekast gehaald, de replica’s worden nu hier tentoongesteld.”

Als liefhebber van cultuurhistorie en voorzitter van de stichting Gezondheid Dichtbij, schakelde Annette snel met goudschatvinder Gerben ten Buuren, Jan-Willem de Kort, archeoloog bij RCE en Kees-Jan Westra, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer. De samenwerking leidde tot een indrukwekkende inrichting van de expositie.

De Goudvondst-expositie bestaat uit infopanelen, een film en de replica’s. Woensdag 30 juni was de officiële opening. Gedeputeerde Roy de Witte opende de expositie, samen met Suzanne Wentink en Gerben ten Buuren. Burgemeester Haverkamp van de gemeente Tubbergen en conservator Annemarieke Willemsen van het Rijksmuseum van Oudheden, eveneens mede-eigenaar van de vondst, spraken de genodigden toe. De opening werd afgesloten met een bezoek aan de Goudvondst-locatie, waar archeologen en Staatsbosbeheer de aanwezigen informeerden.

Veelzijdig Landgoed Oude Brunninckhuis

Tegelijk met de expositie werd ook Landgoed Oude Brunninckhuis geopend, als exclusieve en

authentieke vergaderlocatie voor ‘natuurlijk vergaderen’. Ondertussen zijn er in Landgoed Oude Brunninckhuis tevens exposities over Stichting Gezondheid Dichtbij, Natuurboerderij Brunninkhuizen, de verdwenen buurtschap Brunninkhuizen – die in de toekomst uitgebreid wordt, en de cultuurhistorie van 1955 en ouder.

De Goudvondstexpositie is elke zaterdag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Parkeren kan naast de Goudvondstlocatie op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Daar is een prachtige korte wandelroute en fietsroute naar Landgoed Oude Brunninckhuis aan de Schabosweg 4 in Hezingen.