Algemeen

Gouden Vogelvereniging Ootmarsum vijftig jaar lang een hechte vriendenclub

OOTMARSUM - In een ongedwongen sfeer vierde de Vogelvereniging Ootmarsum het vijftigjarig bestaan in Het Damast. Ceremoniemeester Henk Tijink heette iedereen welkom en gaf de opzet van deze middag door. Voorzitter Harrie Harink toonde zich verheugd met dit gouden jubileum en zei trots te zijn op deze club met toch nog ruim dertig leden. Hij kondigde ook aan dat door districtsvoorzitter Harry Oude Vrielink drie jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Tonnie Groeneveld is 50 jaar lid, maar kan er helaas niet bij zijn. Henk Tijink viert zijn zilveren jubileum en Herman Keupink is vanaf het eerste uur betrokken bij de club en dus 50 jaar een trouw lid van de Vogelvereniging Ootmarsum.

Kind van de club

Herman Keupink is echt een kind van de club. Zijn Vogelvereniging Ootmarsum bestaat 50 jaar en de Ootmarsummer is er vanaf het begin bij geweest. Tijdens de receptie ter gelegenheid van het gouden jubileum ontving Herman Keupink de speld en het schildje als waardering voor zijn 50-jarig lidmaatschap. Hij behoort tot de mensen van het eerste uur en tot op de dag van vandaag heeft Herman daar geen enkele spijt van. “Het voelt heel goed om lid te zijn van deze Vogelvereniging. Voor onze oprichting in 1972 kende Ootmarsum een aantal vogelkwekers, die echter lid waren van de vereniging in Tubbergen. Mensen als Tonnie Lansink, Gerard Schulten, Gerard Schuurman en Johan Oude Weernink namen het initiatief en ik weet nog dat Tonnie Lansink bij me kwam of ik ook lid wilde worden. Dat vond ik een mooie uitdaging en vanaf dat eerste moment van onze club ben ik er betrokken bij geraakt,” vertelt Herman Keupink. “Om echt een vereniging te mogen worden moesten we toch 17 tot 18 leden hebben en dat lukte ons. In de jaren daarop groeide onze Vogelvereniging en kenden we tijdens onze hoogtijdagen ruim 70 vogelliefhebbers met een grote verscheidenheid aan vogels. In dit jubileumjaar mogen we nog onze handen dichtknijpen met onze 34 leden en twee jeugdleden. Onze Vogelvereniging is in al die jaren niet veranderd voor wat betreft de onderlinge vriendschap. Het is een hechte groep, waarin iedereen zijn eigen taak heeft en als er iemand wegvalt, dan staan anderen op om die werkzaamheden op te pakken. Ook de vrouwen van de vogelkwekers spelen een hele belangrijke rol en dat maakt het echt tot een hele plezierige club met veel gezelligheid.”

Herman Keupink weet nog goed dat hij zijn eerste vier grasparkieten aanschafte. “Ik had thuis een klein hok en daar bracht ik de vogels onder. Ik was het hok nog niet uit of één van de parkieten was hem al gevlogen,” lacht Herman nog steeds om dit voorval. “Dankzij mijn buurman kreeg ik er nog een parkiet bij en kwam het aantal weer op vier. Ik genoot van die grasparkieten en heb deze ook altijd gekweekt. Ze zijn prachtig van kleur en met hun gekwetter zorgen ze voor veel vertier. Ik heb ook sierduiven en diamantduifjes gehad, maar het kweken van grasparkieten is mijn grootste liefhebberij. Het winnen van prijzen is mooi meegenomen, maar niet mijn voornaamste doel. Ik hou van de gezelligheid van de club en als we dan samen weer een vogelshow tot een goed einde hebben gebracht, vind ik dat net zo fijn als het winnen van een prijs.”

Herman Keupink is zo’n 45 jaar bestuurslid geweest, waaronder twee periodes als penningmeester. Al vele jaren is hij ringcommissaris en samen met anderen verzorgt hij de loterij tijdens de vogelshow. Zijn mooiste vogeltentoonstelling  weet Keupink zich nog goed te herinneren. “De Rozenstruik stond leeg. De vrouwen van onze leden haakten de gordijntjes voor de ramen en Jan Luttikhuis bewaakte ’s nachts de vogels met zijn honden, omdat er verder niemand was. We hebben toen een prachtig weekend gehad. Niet gebonden aan tijd en de hele inrichting zelf kunnen bepalen. Een prachtig weekend was het,” geniet Keupink nog na. “Een hele andere anekdote gaat over onze deelname aan een show in Emmeloord. Eén van onze leden nam voor iemand anders vier kanaries mee terug en had deze al in de auto gezet. We bleven echter te lang napraten en terug bij de auto lagen de kanaries met de pootjes omhoog. Stom, maar dat kan gebeuren, we hebben gauw andere op de kop kunnen tikken en zo is alles toch goed gekomen,” beschrijft Herman Keupink dit voorval. De Ootmarsummer kijkt op deze jubileum dag met heel veel dankbaarheid terug op al die jaren dat hij onderdeel mag zijn van de Vogelvereniging. “We hebben lief en leed met elkaar gedeeld, leden zijn ons ontvallen, maar we hebben ook nieuwe vogelkwekers mogen verwelkomen. Het meest dankbare ben ik voor het feit dat we een hechte groep zijn, veel saamhorigheid en leden die klaar staan voor een ander. Dat maakt iedere activiteit tot een feest,” besluit Herman Keupink.

Passie hebben en hobby delen

Wethouder Blokhuis toonde zich blij om op deze middag aanwezig te zijn. “Het is fijn om aan dit 50-jarig bestaan als gemeente aandacht aan te schenken. Het is mooi om te ervaren dat jullie als leden je passie hebben en deze als hobby met elkaar delen. Ik merk aan alles dat het niet beperkt blijft tot het organiseren van een show. Wat dat betreft zijn jullie nog springlevend. Ik dank jullie trouwe leden voor de inzet om het bloeiend en kleurrijk te houden. Namens de gemeente bied ik jullie een financiële bijdrage aan met de wens dat jullie deze vereniging de komende jaren levend houden. Namens de gemeente van harte gefeliciteerd met deze gouden mijlpaal.” 

“Over 10 jaar nog een feestje”

Harry Oude Vrielink, voorzitter van district Oost van de NVVB, sprak waarderende woorden over de Vogelvereniging Ootmarsum. “Het is een gezellige club en ik mag hier graag komen. Jullie verzorgen nu de shows in Het Damast en dat is een voormalig fabriekspand van 209 jaar oud. In 2011 werden jullie één van de gebruikers, nadat het helemaal gerenoveerd is. Als vereniging hebben jullie inmiddels vele shows georganiseerd en het loopt altijd heel gesmeerd. Dit jaar is jullie de EVS, de Euregioshow, weer toegewezen en als district hebben we daar alle vertrouwen in dat het weer goed komt. En hopelijk staan we hier over 10 jaar weer en vieren we opnieuw een feestje als jullie 60 jaar bestaan.” Vervolgens reikte hij de versierselen uit aan Herman Keupink en Henk Tijink. Tonnie Groeneveld zal op een later tijdstip de versierselen krijgen uit handen van voorzitter Harry Harink met één of meerdere leden van de Vogelvereniging Ootmarsum.

 

Foto: Hanneke Spermon