Algemeen

Gouden huwelijksboog voor Jan en Ine Oude Kotte uit Geesteren

GEESTEREN - Hoewel elk huwelijksjaar er één is om te vieren, is het voor Jan (84) en Ine (81) Oude Kotte-Mollink ieder jaar dubbel feest. Het stel sprak in 1972 namelijk de huwelijksgelofte uit op de verjaardag van Jan. Omdat dat dit jaar precies 50 jaar geleden is, vierden zij hun gouden huwelijksfeest afgelopen week bij Broekbeke Visvijvers. 

Zo’n acht jaar daarvoor ontmoetten de toekomstige echtelieden elkaar in Café Knoefbakker in Geesteren waar Ine werkte in het café en in de gezinshuishouding. “Jan kwam er ’s weekends weleens in het café en zo is het wat geworden”,  aldus Ine Oude Kotte.

Trouwplannen uitgesteld

Ine Mollink werd geboren in Hellendoorn als oudste in een gezin van twaalf kinderen. Het werk bracht haar naar Geesteren waar ze Jan leerde kennen. “Ik werkte er als dienstmeid en woonde bij het gezin in”, blikt Ine terug. “Daarnaast hielp ik ook mee in het café. Na twee jaar ben ik ermee gestopt. Ik ging weer wonen in Hellendoorn en werken in een winkel in Nijverdal. Jan en ik hadden toen al verkering.” Die verkering duurde zo’n acht jaar. Trouwplannen waren er wel maar moesten telkens worden uitgesteld. Ine vertelt waarom: “We wilden een eigen woning bouwen, maar kregen alsmaar geen vergunning. En aangezien je destijds nog niet mocht samenwonen, zat er niets anders op voor mij dan terug te gaan naar Hellendoorn.” 

Timmerman wordt pluimveehouder

Jan Oude Kotte komt uit een gezin van zeven kinderen. Hij ging in 1953 aan de slag als timmerman. 25 Jaar werkte hij bij Gebroeders Plegt in Langeveen. “Het was de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog”, vertelt hij. “Er was heel veel werk.” Jan kocht grond in Geesteren en bouwde er een stal op waar hij begon met 10.000 kuikens en slachtkippen. “Dat was er in die tijd nog niet zoveel”, licht Jan toe. “Ik wilde graag wat voor mezelf en besloot met kuikens te beginnen. Het plan was om er een bedrijfswoning bij te bouwen maar we kregen geen vergunning. De reden? Te weinig kippen.” Dus bouwde Jan in 1972 een tweede stal en breidde de pluimveestapel uit tot 30.000 dieren. Dat zette zoden aan de dijk; de bouwvergunning werd afgegeven waarna op 27 augustus de huwelijksklokken luidden voor Jan en Ine. Nadat Jan vervolgens nog zes jaar lang halve dagen werkte bij Plegt, stopte hij er in 1978 als timmerman om zich, na de bouw van een derde stal, volledig op zijn pluimveebedrijf te richten. 

Blij en dankbaar voor gouden huwelijk

Niet alleen het bedrijf bleef doorgroeien. Ook het gezin Oude Kotte breidde uit met de komst van twee zonen: Patrick (48) en Martijn (46). Naast de zorg en verzorging van het gezin en het huishouden hielp Ine tevens mee in het pluimveebedrijf. In 1985 verhuisde het gezin naar een nieuwe woning die ze bouwden naast het eerste huis. Inmiddels woont het gouden paar weer op de oude plek. Zoon Patrick nam rond 2010 het bedrijf over van zijn vader en woont met zijn gezin in het andere huis. Jan en Ine hielpen hun jongste zoon Martijn vervolgens met het opzetten van zijn eigen bedrijf: Broekbeke Visvijvers in Geesteren. Ondertussen zijn Jan en Ine tevens de trotse grootouders van vier kleinkinderen. De laatste tijd oppert Ine weleens om naar een appartementje te verhuizen. “Dan zegt Jan: ‘Wat let oe?”, zegt Ine lachend. “Jan wil graag bezig zijn, het liefste in de tuin en vroeger met de kuikens. Onze dagen bestonden uit werken. Afgezien van twee reizen naar Canada gingen we nagenoeg nooit op vakantie. Een keer naar een vakantiepark in Nederland zodat Jan dagelijks de kippen kon voeren. Vakantie vieren kunnen we later wel, zeiden we altijd.” Het is nu later maar Ine betwijfelt of het er van komt. “Ons 50-jarig huwelijksfeest vierden we in elk geval wel”, laat Ine weten. “Van Jans kant is iedereen inmiddels alleenstaand. We zijn dan ook enorm blij en dankbaar dat we het mee mogen maken.”

Uw reactie