Algemeen

Goede Doelen Week Langeveen: negen collectes in één keer

LANGEVEEN - Als eerste dorp in de gemeente Tubbergen trapt Langeveen af met de Goede Doelen Week. Hierbij wordt in één week tijd voor negen goede doelen tegelijk gecollecteerd. Inwoners van Langeveen bepalen zelf hoeveel ze aan welk doel willen doneren. De Goede Doelen Week vindt vanaf nu jaarlijks plaats in de laatste week van mei, dit jaar van 23 tot en met 27 mei. De organisatie is in handen van Miranda Bosscher, Miranda ten Bos en Frieda Oude Hesselink. 

Voor de gemeente Tubbergen is deze vorm van collecteren nieuw. In de regio Twente kozen enkele dorpen en steden al eerder voor dit concept.  Zoals in Bornerbroek, waar Rita ten Bos, de moeder van Miranda ten Bos, tijdens een verjaardag hoorde over de Goede Doelen Week.

Positief ontvangen

“Qua grootte is Bornerbroek wel vergelijkbaar met Langeveen”, vertelt Miranda. “Het leek ons een goed idee om te kijken of deze collectevorm voor ons ook interessant was.” Rita benaderde alle coördinatoren van de collectes die jaarlijks worden gehouden in het dorp. “De coördinatoren reageerden heel positief”, vervolgt Miranda. “Ze zagen het bovendien als mooie kans om nieuwe, jongere collectanten te werven. Tot dusver waren de meesten 60 plus. Daarnaast namen de coördinatoren contact op met de goede doelen die de plannen toejuichten.” De Dorpsraad Langeveen-Bruinehaar werd gevraagd wat zij van het concept vonden en of zij nog ideeën hadden. Ook zij waren enthousiast. In De Gaarf werd vervolgens een informatieavond gehouden waar collectanten tekst en uitleg kregen.

Kortere routes, meer collectanten

“Omdat dit het eerste jaar is dat de Goede Doelen Week plaats vindt, gaan we deze maand twee keer langs de deur”, informeert Frieda Oude Hesselink. “De eerste keer krijgen de inwoners een formulier met toelichting over de Goede Doelen Week en een keuzemenu. Hierop kunnen zij aangeven of ze een totaalbedrag willen doneren of kiezen voor een bepaald bedrag per doel.” In totaal omvat de collecteweek negen goede doelen: het Reumafonds, KWF, de Maag Lever Darm Stichting, het Longfonds, de Hartstichting, de Nierstichting, de Hersenstichting, het Epilepsiefonds en de Brandwondenstichting. Het Spierfonds is eveneens benaderd maar zag af van de samenwerking.

De coördinatoren maakten nieuwe routes waarin de straten werden opgedeeld in meerdere delen. “Voor de collectanten betekent dit minder werk wat het collecteren aantrekkelijker maakt”, licht Miranda Bosscher toe. “Er heeft zich dan een ook aantal nieuwe collectanten gemeld. ‘Als het zo’n klein stukje is, wil ik wel meedoen’, hoorden we geregeld. En de collectanten kozen zelf of ze in de bebouwde om of in het buitengebied wilden lopen. De meesten geven de voorkeur aan een route in eigen wijk of straat.”

Kern Met Pit beloont Goede Doelen Week Langeveen met € 1.000,00

De organisatie meldde het project aan bij Kern met Pit die ondersteuning biedt bij initiatieven welke de lokale leefbaarheid bevorderen. De Goede Doelen Week in Langeveen werd beloond met € 1000,00. Miranda Bosscher: “Dat geld gebruiken we om de Goede Doelen Week op te starten. Normaal gesproken gaan de onkosten van de inkomsten af. Wij willen graag op nul blijven.”

De club hoopt dat de Goede Doelen Week in Langeveen even succesvol verloopt als in Bornerbroek. “Aanvankelijk waren de meningen er verdeeld”, vertelt Miranda ten Bos. “Met name oudere mensen bleken de gebruikelijke, meerdere collectes, wel gezellig te vinden. Na het eerste ‘wen-jaar’ verloopt de Goede Doelen Week er uiterst succesvol. Het laatste jaar bedroeg de opbrengst maar liefst 134 procent van de collectejaren voor de introductie van de Goede Doelen Week. We zijn benieuwd hoe het in Langeveen verloopt. Als het concept aanslaat, kunnen overige dorpen in de gemeente Tubbergen bij interesse ons draaiboek overnemen.”