Algemeen

Glasrijk Tubbergen gaat jubileumjaar in met nieuwe en complete Glaskunstroute

TUBBERGEN - Een onderdeel van de jaarlijkse glasmanifestatie Glasrijk Tubbergen is de glaskunstroute. Op de route waren tot voor kort in een aantal dorpskernen binnen de gemeente Tubbergen verschillende glaskunstobjecten te zien. Dankzij de samenwerking tussen de Tubbergse kunstenaars Diego Semprun Nicolas en Ellen Kleine Schaars zijn nu ook Albergen Geesteren, Harbrinkhoek-Mariaparochie, Langeveen en Manderveen voorzien van glaskunst. De nieuwe glaskunstroute werd afgelopen vrijdag officieel geopend.

Loco burgemeester Erik Volmerink en kinderburgemeester Mats Nijhuis bij het kunstwerk ‘Maria van Overvloed’.

Vanwege het 25-jarige jubileum van Glasrijk Tubbergen besloot de stichting om de cirkel rond te maken. Tijdens de opening in Langeveen onthulden loco burgemeester Erik Volmerink en kinderburgemeester Mats Nijhuis het kunstwerk ‘Maria van Overvloed’.

Elk dorp z’n eigen glaskunst

“Tubbergen en glas kunnen niet zonder elkaar”,  sprak locoburgemeester Erik Volmerink afgelopen vrijdag tot de aanwezigen. “Tegenwoordig worden ze al vaak in één adem genoemd. Dat de glaskunst een grote aantrekkingskracht heeft, blijkt wel uit het gegeven dat veel mensen speciaal naar Tubbergen komen voor de glaskunst. Onder meer tijdens Glasrijk Tubbergen, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Wat begon met de glas-in-lood ramen in de Pancratiusbasiliek in Tubbergen groeide uit tot een meerdaags evenement dat bekendheid geniet in heel Europa. Het is zelfs de allergrootste glasmanifestatie in de openbare ruimte. In de afgelopen jaren kwamen honderden nationale en internationale glaskunstenaars voor deelname naar Tubbergen.  En met deze nieuwe glaskunstroute verbindt het heel mooi alle dorpen met elkaar. Vanaf nu heeft ieder dorp z’n eigen glaskunst. “

Omdat kunst niet leeftijdgebonden is, draagt ook kinderburgemeester Mats Nijhuis een steentje bij. Samen met de locoburgemeester laat hij het doek over het glasobject op het grasveldje nabij de Gaarf zakken. Hiermee is de nieuwe glaskunstroute officieel geopend. ,,Is dit mooi of niet, Mats?”,  vraagt Volmerink aan zijn openingspartner. De kinderburgemeester knikt instemmend: “Geweldig.”

Objecten vertellen het hele jaar door verhalen

De plaatsen waar de glasobjecten staan, zijn door middel van een route met elkaar verbonden. Deze glaskunstroute is in 2016 ontwikkeld door VVV Tubbergen en Stichting Glasrijk en kan zowel met de als met de fiets gereden worden. De route is het hele jaar door beschikbaar. Downloaden kan via een app van Landschap Overijssel en via de website www.intubbergen.nl. De start is in het centrum van Tubbergen.  Alle kunstwerken vertellen hun eigen verhaal. Daarom zijn bij de objecten bordjes geplaatst met daarop een de beschrijving van de kunst. Zo is de grondgedachte achter ‘Maria van Overvloed’ in Langeveen de vruchtbare en rijke samenwerking van de Langeveners onder elkaar. Het verbeeldt zich telkens in drie bloemen omdat drie weer symbool staat voor rijkdom. In haar armen draagt zij een man van overvloed in de vorm van fruit.

Deze productie is het resultaat van de samenwerking tussen de glaskunstenaars Ellen Kleine Schaars en Diego Siemprum Nicolas. Tevens vervaardigden zij individueel de overige nieuw geplaatste objecten.