Algemeen

Geweldige opbrengst voor Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen

RIJSSEN - ‘Wandel mee voor stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen.’ Dat was het motto van de wandeltocht die zaterdag 25 september 2021 in Rijssen gehouden werd en georganiseerd werd door de wandelafdeling van Atletiek Vereniging Rijssen, stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Rijssen-Holten en Rotaryclub Rijssen Regge Regio. 

De wandeltocht, met ruim 200 deelnemers, bracht 1.500 euro op. De cheque werd zaterdag overhandigd aan bestuursleden van de stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen. Ook de opbrengst van de Rotary wijnactie, die op 19 oktober gehouden wordt bij het Brodshoes, gaat naar deze stichting. 

“Nog steeds zijn er in Belarus (Wit-Rusland) door de kernramp grote gevolgen voor de volksgezondheid”, vertelt Johan Lohuis, bestuurslid van de stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Rijssen-Holten. Het doel van de stichting is dan ook om kinderen uit dat gebied twee maanden naar Nederland te halen voor een gezondheidsvakantie. “Kinderen uit dit gebied hebben nog steeds verminderde weerstand, kanker komt meer voor. Uit onderzoek is gebleken dat het twee maanden kost om het bloed verversen waardoor de kinderen gezonder worden.” Ook is er veel armoede in het land en sociale voorzieningen zijn er niet. 

De stichting hoopt volgend jaar zo’n dertig kinderen op te kunnen halen. Daarvoor zijn gastgezinnen nodig en geld. Zo’n heel project kost 18.000 euro. “In de bus heen en terug, de paspoorten van de kinderen, de visa en verzekeringen en allerlei andere kosten, die daarbij komen.” De organisatie kan met de opbrengst deze wandeltocht een deel van de kosten dekken.