Algemeen

Gerda Remmers zet zich in voor cacao-ondernemer in Ghana

BORNE - Het verschil tussen arme en rijke landen is door de coronapandemie nog groter geworden dan het al was, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Oxfam Novib over de economische ongelijkheid in de wereld. Ondernemers in ontwikkelingslanden vangen de hardste klappen op. Wereldwinkel Borne en haar voorzitter Gerda Remmers steunen daarom de campagne ‘Koop een Betere Wereld’.

“Toen het coronavirus uitbrak, zagen we dat bedrijven uit West-Europa heel gemakkelijk hun orders uit arme landen annuleerden. Daardoor kwam de klap in arme landen het hardst aan. Toen hebben we met een aantal wereldwinkels van het Platform Wereldwinkel. Nu besloten om ons daarvoor in te zetten met de campagne ‘Koop een Betere Wereld’, vertelt Gerda.” Ze was nauw betrokken bij de opzet van deze campagne, mede dankzij corona. “Daardoor hoefde ik niet steeds naar Culemborg voor overleg, maar konden we ‘Koop een Betere Wereld’ online organiseren. Ons doel is producenten in arme landen te steunen: enerzijds door hun producten te verkopen, anderzijds door ze geld te lenen voor het verbeteren van hun productie. Concreet door consumenten te stimuleren tot het kopen van eerlijke en duurzame producten. En door steun aan crowdfunding platform PlusPlus.”

PlusPlus zamelt geld in voor leningen aan middelgrote en kleine bedrijven in de voedselsector die vaak goede plannen hebben, maar heel lastig aan geld kunnen komen: ze zijn te groot voor microkrediet en te klein voor banken. Eén van de projecten waarin Wereldwinkel Borne en ook voorzitter Gerda investeerden, is het cacaobedrijf van Kate Manitey in Ghana. Met de lening van 10.000 euro kan het bedrijf Okyeso Nyame van Kate betere snoei- en bestuivingsapparatuur en betere bestrijdingsmiddelen inkopen. Deze verhuurt en verkoopt ze aan de cacaoboeren in haar omgeving, zodat zij de productie op hun stukje grond kunnen verbeteren en vergroten. De lening van PlusPlus zorgt dus voor meer werk, minder armoede en honger, en meer voedselproductie.

Klein bedrag, groot verschil
Gerda hoopt dat mensen helpen om met PlusPlus geld op te halen voor mkb-ondernemers. “Investeren via PlusPlus kan vanaf € 50. Je kunt steeds kiezen uit verschillende projecten in diverse landen. Het gaat om een lening die altijd in termijnen wordt terugbetaald en dan bij PlusPlus op een derdengeldrekening belandt. Daarna wordt het geld opnieuw geïnvesteerd in een ander project. Daardoor blijft het geld steeds rollen en kunnen meerdere bedrijven in arme landen hun plannen realiseren”, legt Gerda uit. “Zeker nu de rente zo laag is, kun je je geld dus nuttig besteden en er meer impact mee hebben.”

Ook geld investeren?
Kate uit Ghana is al volop aan het werk dankzij de PlusPlus lening die ze kreeg, maar wilt u bedrijven in arme landen ook helpen? Ga dan naar www.plusplus.nl waar u alle informatie vindt over PlusPlus, dat is opgericht door o.a. Solidarid en Icco/Cordaid. PlusPlus heeft mensen ter plekke die de projecten selecteren en begeleiden. U wordt goed op de hoogte gehouden over hoe u met uw geld zorgt voor meer voedsel, beter inkomen en extra banen.