Algemeen

Gerda Paalhaar versiert al 25 jaar de kerk te Vasse

VASSE - Terwijl een groepje dames bezig was om de plaatselijke kerk weer in kerstsfeer te brengen, vroeg één van hen terloops: “Gerda, hoe lang doe je dit werk al?” Omdat zij als enige in een schrift bijhoudt , wat en hoeveel er voor een versiering besteld moet worden, bleek dat in 1996 de eerste keer te zijn geweest. 

Dat was dus 25 jaar gelden en snel werd overlegd om haar de volgende dag in het zonnetje te zetten. Terwijl Gerda die vrijdag bezig was met een mooi groot bloemstuk, werden er stiekem foto’s gemaakt. Om 10.30 uur stond de koffie en de weihnachtstol klaar. Namens de kosters nam Jan Veldhuis even het woord. Toen hij de vraag stelde, wie van de dames wellicht de groenste vingers zou hebben, ging er bij Gerda, eerst niets vermoedend, toch een lichtje branden. Na de groene vingers kwamen de sleutels aan bod, die Gerda in bezit heeft. Zij is altijd de eerste die komt en de laatste die weer vertrekt.

Jan memoreerde ook Anny Lansink. Samen met Gerda was zij een heel actieve kracht en zeer vaardig in het opmaken van met name de grote bloemstukken in de kerk en ook daarbuiten. Helaas kan zij er niet meer bij zijn. Nadat zij een tijd lang  ernstig ziek is geweest, is zij op 10 november overleden. Een groot gemis voor allen.

Toen de beheerscommissie hoorde van de spontane actie voor Gerda sloot zij zich daarbij aan. Bernadette Weersink, penningmeester van die commissie, bood de jubilaris een mooie vleesschotel aan. Gerda, altijd bescheiden, was door dit gebaar blij verrast. Gerda staat al jaren met Kerst, Pasen en Oogstdankdag met auto en aanhanger voor de kerk, volgeladen met allerlei soorten groen, want zij weet altijd de plekjes te vinden, waar iets te halen valt. En dan wordt er flink gesnoeid. Met Pasen is het de palm, die bij haar uit de tuin wordt geknipt, samen met het bloeiende hout. Met Oogstdankdag ligt de aanhanger vol met groente, fruit en kalebassen. Nooit is haar iets te veel. Wat ook nooit ontbreekt is haar rieten mand. Hierin zit van alles en nog wat : mesjes, schaar, touw, binddraad, spelden, pleisters, krammen, te veel om op te noemen en o zo handig. De versierploeg van de kerk hoopt, dat ze dit nog jaren mag doen onder leiding van Gerda.