Algemeen

Gerard en Gerda Bossink zijn dankbaar voor 60 huwelijksjaren

TUBBERGEN – In plaats van een huwelijksfeest op locatie vierden Gerard (84) en Gerda (81) Bossink-Timmerhuis hun diamanten huwelijk afgelopen zaterdag bescheiden met hun kinderen en kleinkinderen. Want dat ieder huwelijksjaar gevierd moet worden, daarover zijn ze het beiden eens. Thuis is Tubbergen blikken ze terug op hun huwelijksdag, 23 augustus 1960 en het veelbewogen maar vooral gelukkige leven dat zij samen begonnen.

Het was tijdens de instuif voor 16-jarigen bij Café Frielink in Harbrinkhoek toen de vonk oversloeg.  “Ik zag Gerda aankomen in haar prachtige, blauwe angorajas en zei tegen mijn kameraard: ‘die is voor mij’, bekent Gerard lachend.

 

Voor de liefde naar Limburg

Galant begeleidde Gerard de mooie dame niet veel later naar de dansvloer waarna  ze elkaar de rest van de avond uit het oog verloren. “Pas toen we naar huis wilden gaan, zag ik haar weer”,  vervolgt Gerard. “Ik bracht haar naar huis, we knuffelden voor het eerst onder de eikenboom (die staat er nog steeds!) bij de oprit naar haar huis en we kregen verkering.” Die verkering duurt nu al ruim 64 jaar, waarvan 60 jaar in huwelijksvorm. “We trouwden om praktische redenen, om bij elkaar te zijn”,  vertelt Gerda. “Gerard was eerst timmerman in de bouw maar kreeg een aanstelling bij de politie in Horst, Limburg, nadat hij een opleiding had gedaan bij de Rijkspolitie in Arnhem. Met de trein reisde hij zo vaak hij kon van Limburg naar Geesteren, waar ik woonde. Om vaker samen te kunnen zijn besloot ik hem te volgen naar Horst. Samenwonen was in de tijd nog niet gebruikelijk, dus trouwden we op 9 maart 1960 voor de wet en 23 augustus 1960 in de kerk in Geesteren.”

 

Duizendpoten

In het zuiden van Nederland begon hun gezamenlijke levenspad. Na drie jaar kreeg Gerard een baan bij de Verkeersgroep in Eindhoven, een onderdeel van de politie. Inmiddels was dochter Marja geboren. Het gezin verhuisde in 1963 naar Waalre bij Eindhoven waar dochter Ingrid het levenslicht zag. Terwijl Gerda zorg droeg voor de kinderen, werkte haar echtgenoot zich binnen de politie op tot onder meer districtsrechercheur en staffunctionaris. Met veel plezier vertelt Gerard nog altijd honderduit over de bijzondere situaties en momenten die hij gedurende zijn loopbaan beleefde. “Het was mijn werk maar het voelde ook als een roeping; ik kijk erop terug als een prachtige tijd.”

Ook Gerda toonde zich een echte duizendpoot. Ze vertelt: “Nadat de kinderen naar de kleuterschool gingen, haalde ik mijn rijbewijs. Naast mijn werk als bedrijfsleider in een supermarkt, werd ik tevens privé-chauffeur van drie zussen. De oudere dames hadden steeds meer verzorging en verpleging nodig. Ze waren hiervoor aangesloten bij een zorgbureau maar dat functioneerde niet naar wens. Daarom vroeg ik of ik hen mocht helpen. Vervolgens coördineerde ik de zorg, maakte schema’s voor de verpleegkundigen en hielp de zussen met hun bankzaken. Uiteindelijk is daaruit een particuliere bejaardenzorg ontstaan.” Maar de geboren Geesterense deed nog veel meer. Ze hielp met het opzetten van een schoolbibliotheek, onderhield een moestuin en speelde in haar spaarzame vrije tijd graag tennis en hockey.

 

Thuis in Tubbergen

De jaren vlogen voorbij en het pensioen naderde voor de in Vasse geboren en getogen Gerard. “We woonden altijd met heel veel plezier in Waalre”,  merkt hij op. “Maar dan ga je nadenken over wat je na je pensioen gaat doen. Op een avond vroeg ik Gerda wat zij het liefste wilde. En wat zou zij doen als ik er onverhoopt niet meer zou zijn. Ze hoefde geen moment na te denken en antwoordde: ‘Dan ging ik gelijk terug naar Tubbergen, naar mijn familie. Dat gesprek ging door mijn gedachten toen ik een tijdje later in de kerk zat tijdens de nachtmis voor kerst. Midden in de nacht dronken we bij thuiskomst koffie met een borreltje en ik zei tegen Gerda: ‘Ik heb besloten dat we terug gaan naar Twente. Jij bent destijds met mij meegegaan, nu ga ik met jou mee.”

De daad werd bij het woord gevoegd en sinds 2002 heeft het paar hun thuis in Tubbergen. Daar werden zij afgelopen woensdag persoonlijk gefeliciteerd door Burgemeester Wilmien Haverkamp. Afgelopen zaterdag werd het diamanten huwelijksfeest gevierd met de kinderen, schoon- en kleinkinderen. Een klein en intiem feestje omdat het coronavirus een uitgebreide bruiloft helaas belette. Gerard en Gerda zijn dankbaar voor 60 jaar huwelijksgeluk. Eén wens heeft het diamanten echtpaar nog: samen gezond blijven.