Algemeen

Stichting Vrienden Oosteuropa krijgt zo'n 14.000 euro dankzij Wierdense vastenactie

Geld voor renovatie keuken bejaardencentrum Misericordia

WIERDEN – Een cheque met daarop het bedrag van 13.800 euro is zaterdagmiddag door Marc Ellenbroek, voorzitter van de stichting Wierdense Vastenactie, overhandigd aan de leden van Stichting Vrienden Oosteuropa. Een mooi bedrag, waarmee de heren de renovatie van de keuken van bejaardencentrum Misericordia in Roemenië in gang kunnen zetten.

Al in 2019 was de stichting in de race om verkozen te worden als lokaal doel voor de jaarlijkse actie van de gezamenlijke kerken in Wierden. Toen werd gekozen voor Stichting Kapande, zodat het in 2020 de eer zou zijn aan Stichting Vrienden Oosteuropa. Echter, de coronarestricties maakte de actie zelfs twee jaar lang haast onmogelijk. Daarom werd dit jaar het beste beentje voorgezet en goed uitgepakt. “Er kan nog wat geld nakomen, maar we zijn nu al heel erg blij om te mogen zeggen dat we met de gezamenlijke kerken en de Mariaschool en het Galjoen 13.800 euro hebben opgehaald”, vertelt Ellenbroek bij de overhandiging van de cheque. “De presentatie door leden van de stichting op de scholen en tijdens de maaltijdavond gaf een goed beeld van de noodzaak om de keuken te renoveren. Dit is een goed voorbeeld van een project, gelinkt aan Wierden, dat aan onze vastenactie verbonden kan worden.”

Het geld is nodig om de keuken van bejaardentehuis Misericordia in het dorpje Badeni op te waarderen. De complete inventaris, apparatuur en het tegel- en schilderwerk wordt de komende periode aangepakt. “Dat doen we samen met mensen uit het dorp, die geen werk hebben”, vertelt Hans Mutter, bestuurslid van Stichting vrienden Oosteuropa. “Over het geld houden we zelf zicht, we betalen de rekeningen vanuit Nederland.” Samen met de andere bestuursleden gaat hij zo'n twee keer per jaar naar Roemenië om daar ondersteuning te bieden. Fons Wenting vult aan: “Zo krijgen we vanuit Friesland elk jaar een hele pallet vol met groente- en fruitzaden. Die delen we uit waar nodig. Zien we, als we onderweg zijn, iemand in een moestuin aan het werk, dan stoppen we en delen we die zakjes uit. De dankbaarheid die je dan krijgt is niet te omschrijven.”