Algemeen

Garage sale voor Dierenopvangcentrum Oldenzaal
Duizenden teckels hebben hart van Maaike Hoek veroverd

ALMELO - Het begon allemaal met een houten teckel, die ze in 1971 tijdens een vakantie in Noorwegen heeft gekocht. Inmiddels staat het huis van Maaike Hoek (83) vol met meer dan drieduizend beelden van de kleine viervoeter in allerlei soorten en maten. “Er kwam er steeds eentje bij. En dan heb je, voor je het weet, een huis vol.”

Maaike Hoek heeft in haar hand de eerste teckel, waarmee de grote verzameling begon. Foto: Bianca Hellemons

Overal waar je kijkt in haar woning staan vitrines volgepakt met teckels. “Het zijn prachtige dieren en door de liefde voor zo'n hond is eigenlijk de hobby begonnen. Vlak voordat we op vakantie gingen had ik een teckel gekregen. Dus toen ik dat houten beeldje in een houtsnijwinkeltje in Noorwegen zag, wilde ik die graag hebben. Later kwam ik er pas achter dat dit beeldje is gemaakt door de beroemde Deense kunstenaar Kaj Bojesen.”

De teckel staat nu tussen vele soortgenoten van hout. In andere vitrines staan de viervoeters die gemaakt zijn van glas, brons, zilver, ivoor en porselein.

Hond met karakter

De verzameling die Maaike in de vijftig jaar heeft opgebouwd beperkt zich niet alleen tot beeldjes. Daar komen de meer dan 10.000 kaarten en zeker 1000 boeken nog bij. “Ik heb vele rasboeken in 17 talen, maar ook kinderboeken. Daarin spelen teckels vaak een hoofd- of bijrol. Denk maar aan Jip en Janneke, Jan Jans en de kinderen en Toy Story. Dat lange lijf van die hond leent zich ook goed voor karikaturen.” En dat is wat Maaike zelf ook zo grappig vind aan de harige vierpoter.

“Elke teckelliefhebber zal het zeggen: het is een lekker eigenwijs beestje, dat altijd blij en vrolijk is. Als ik mijn hond uitliet, moest ik altijd lachen om dat schommelende kontje.”

Hoewel het huis al aardig vol staat is er altijd nog plek voor een nieuw exemplaar. “Het leuke aan het verzamelen zijn de vele contacten. Ik ben met veel anderen op reis geweest naar beurzen in Frankrijk, Engeland en Duitsland.” Nu zelf autorijden niet meer lukt, is Maaike daarin beperkt. De verzameling wordt echter nog steeds uitgebreid. “De kerstkaarten beginnen al weer binnen te stromen. Ik vermoed dat ik zo’n 10.000 ansichtkaarten heb, waarvan de oudste uit 1897.” De kaarten zijn in mappen gesorteerd op tekenaars, soort en motief. “Zodra ik wat nieuws krijg, pak ik het juiste album tevoorschijn.” 

Maaike is in 1991 zelfs medeoprichter geweest van een heuse teckelverzamelclub, dat zelfs een eigen blad heeft uitgegeven. “We zijn zelfs opgenomen in een collectie in Parijs. Maar dat blad is al een jaar of tien ter ziele. We bestaan niet meer als club, we worden allemaal een beetje ouder.” Met een groepje van tien personen is er nog nauw contact en worden teckels verkocht en geruild.

Op deze wijze heeft Maaike onlangs haar collectie nog uitgebreid. Een vriendin uit Duitsland deed haar collectie weg. “Zij heeft een kattenopvang en had geen tijd meer voor de teckels. Ze had alles al ingepakt staan. We zijn drie keer naar Duitsland gereden. Ik ben weken bezig geweest met alles uit te pakken. Het was echt een verrassing wat er in zat.”

Verkoop unieke exemplaren

Na aanvulling van haar eigen verzameling heeft Maaike besloten wat over is gebleven te verkopen. “Het geld dat ik voor die verzameling is betaald, is naar de dierenopvang gegaan. Met de verkoop van de teckelbeeldjes wil ik graag Dierenopvangcentrum Oldenzaal steunen. Beheerder Karin Wagemakers ken ik en zij stopt hart en ziel in het verzorgen van verwaarloosde dieren. Zo’n kleine organisatie kan een extra donatie wel goed gebruiken.”

Te koop zijn honderden beeldjes van porselein, glas, tin en hout. Ook speelgoed teckels, boeken, kleding en broches met daarop de afbeelding van de lange viervoeter. De verkoop is op zaterdag 29 oktober van 11.00 uur tot 15.00 uur aan de Mozartstraat 128 in Almelo.