Algemeen

Fysiotherapeut Ferdy Houvast gaat met pensioen

DEN HAM - Eén van Den Ham’s bekendste fysiotherapeuten gaat na ruim 40 jaar met pensioen.

Ferdy begon in 1982 z’n carrière in de toenmalige praktijk aan de Brinkstraat, een verbouwd woonhuis met weinig privacy voor de patiënten. Gordijnen waren destijds de afscheidingen tussen de diverse ruimtes. In een later stadium werd een kleine oefenruimte gecreëerd met enkele fitnesstoestellen en een oefenfiets. Best vooruitstrevend - er werd toentertijd eigenlijk alleen maar gemasseerd volgens Houvast.

Fysiotherapie was in de 80er en 90er jaren erg in opkomst. Huisartsen en specialisten ontdekten steeds meer de toegevoegde waarde van de fysiotherapeuten. Zeker toen de behandeltrend ook nog eens veranderde; de behandelnadruk kwam steeds meer op een actievere aanpak en eigen verantwoordelijkheid te liggen.

De praktijk groeide langzamerhand uit z’n jasje en er werd naarstig gezocht naar een nieuwe behuizing. Eind 90er jaren werd het plein “Zuidmaten” ontsloten en kwam nieuwbouw in zicht. In 2000 werd een nieuw ruim pand geopend aan het Goosensplein 2 in Den Ham. Vanuit deze nieuwe setting groeide de praktijd snel verder door tot een maatschap van vier personeelsleden en drie medewerkers, allen met eigen specialismes. Houvast legde zich met name toe op de behandeling van (lymf)oedeem patiënten, handletsel en de begeleiding en revalidatie van kankerpatiënten.

Samen met enkele collega’s uit Twente richtte hij het NOFON op, een netwerk van collega’s die kanker (oncologie) patiënten behandelen en die allemaal de oncologie fysiotherapie opleiding van de Avans Hogeschool in Breda gevolgd hebben om hiermee een kwaliteit standaard te waarborgen.

Inspanningen van onder andere het NOFON netwerk hebben er toe geleid dat oncologie patiënten ook in de ziekenhuizen opgenomen zijn in een “zorgpad” en zodoende na ontslag bij gekwalificeerde oncologie fysiotherapeuten terecht komen om verder te revalideren.

De praktijk groeide zodanig verder uit dat er meer behoefte ontstond voor een grotere oefenruimte. De mogelijkheid om extra grond naast de praktijk te kopen deed zich voor en Houvast heeft zich toen hard gemaakt voor de aanschaf hiervan, zodat er nu een grotere oefenruimte aan de praktijk is aangebouwd.

Na 40 jaar fysiotherapeut zijn kijkt Houvast terug op een mooie, interessante, en succesvolle carrière: “Ik ga het zeker missen, vooral de bemoeienis met de oncologie patiënten hebben bij mij toch wel een speciaal plekje verworven. Gelukkig heb ik een collega die de Avans opleiding ook volgt – m’n opvolger komt er dus aan!”

De afscheidsreceptie ter gelegenheid van Houvast’s afscheid is vrijdag 24 juni van 16.30 – 19.00 uur in de praktijk aan het Goosensplein 2 te Den Ham.