Algemeen

Frits en Yvonne van Veldhuisen stralen na 65 jaar huwelijk

ALMELO - Het was een klein feestje, afgelopen maandag aan de Wierdensestraat. Echtpaar Frits en Yvonne van Veldhuisen-Hildenbrant vierde namelijk dat zij 65 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Een levenslange liefde die begon op een huwelijksjubileum. 

Frits weet het nog precies. “Onze voorzitter van de voetbal gaf een huwelijksfeestje. En zij waren de buren van hem”, wijst hij naar zijn inmiddels vrouw. “Die avond heb ik meteen met haar gedanst.” Telefoonnummers uitwisselen was er nog niet bij in die tijd. “Haar zus bracht hun jongste broertje altijd naar de voetbal en zij zei me dat ik maar eens bij hun thuis moest komen. Alle woensdagen was ik daar te vinden.”

Vele andere dagen was hij te vinden op de grasvelden van de Rietvogels. Tot zijn 55ste heeft Frits gevoetbald. “We hadden zo’n mooie vereniging. Met de veteranen hebben we nog 15 jaar gevoetbald. En we zijn vijftien jaar kampioen geweest”, lacht hij. “We moesten tegen jonge knapen en werden toch elk jaar kampioen.”

Yvonne Hildenbrant kwam in 1950 van Nederlands Indië naar Holland. Haar vader heeft ze nooit meer gezien, hij overleed in Nederlands Indië. Samen met haar moeder en vijf broers en zussen kwam de 16-jarige schone naar Nederland. Eerst in Kootwijkerhout, niet veel later in Almelo. “We waren de eerste lichting Indische mensen en hadden veel bekijks”, vertelt ze. “En we hadden het enorm koud in de winter.”

De Almelose meubelmaker vroeg ‘zijn’ Yvonne bij haar moeder thuis ten huwelijk. Voor het jonge echtpaar was nog geen woning beschikbaar, waardoor ze eerst nog een jaar bij zijn ouders hebben gewoond. “We hadden een slaapkamer met een opklapbed, een tafel en twee stoelen”, weet Frits zich nog te herinneren. “De schoonvader van een mede-voetballer zat in de gemeenteraad. Hij wist wat te regelen.” De slaapkamer werd verruild door een appartement. “Het was een stuk groter, maar in de winter erg koud. We zetten een straalkacheltje op het bed om ‘m warm te krijgen.”

Het stel kreeg twee zonen: Dick en Han. Sinds 1980 wonen ze met veel plezier aan de Wierdensestraat. “En nog steeds zelfstandig”, zegt Frits trots. Zoon Dick komt eens in de week langs en belt geregeld hoe het gaat. Dick: “Met de hulp is hij wat eigenwijs”, wijst hij richting zijn vader. “De tuin wil hij ook allemaal nog zelf doen.” Ze hebben ruim tachtig meter tuin waaraan vooral mevrouw veel plezier beleeft. “Ach, ik heb de hele dag de tijd”, antwoord Frits.

En hoewel beiden op leeftijd zijn, beiden zijn 88 jaar, zijn ze beiden nog goed bij. Frits onderging 23 jaar geleden een hartoperatie, met zeven omleidingen. “Voor elke dag eentje”, grapt hij. “Maar sindsdien gaat het goed.”

Yvonne heeft door de ziekte van Ménière last van duizeligheid, waardoor ze 2,5 jaar geleden lelijk ten val is gekomen. Hierbij heeft ze een ruggenwervel gebroken, waardoor ze minder goed ter been is. “Maar we hebben het nog hartstikke goed samen”, benadrukt Frits.

Had het jubileumpaar vijf jaar geleden de burgemeester op bezoek, maandag kwam locoburgemeester Arjen Maathuis langs om het paar te feliciteren. “Wie weet zien we elkaar over vijf jaar weer”, gaf Maathuis aan. “U heeft in elk geval ene goed voorbeeld: de Britse koningin is 96 jaar geworden.”