Algemeen

Frans Nawijn, PCPO Rijssen, neemt afscheid: ‘Mijn missie is en blijft: volg je hart, gebruik je verstand!’

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Directeur-bestuurder Frans Nawijn trekt op dinsdag 31 mei, na negentien jaar, de deur van het kantoor van het Protestants Christelijk Primair Onderwijs aan de Galvanistraat achter zich dicht. Opvolger Jan Willem Lingeman is inmiddels begonnen.

Nawijn (65) is geboren en getogen in Rijssen. Na de lagere school en het christelijk Lyceum koos hij voor de pedagogische academie.
Na zijn dienstplicht werkte hij als leerkracht in Rhenen, vervolgens in Gorssel en in Doornspijk. Na in totaal ruim elf jaar voor de klas zocht hij toch wat anders. Naast zijn werk bekwaamde zich in boekhouden, bedrijfsadministratie en haalde SPD-certificaten. Daarmee kon hij in 1992 bij een accountantskantoor aan de slag, dat ook een afdeling onderwijs had. Ruim elf jaar was hij senior adviseur voor schoolbesturen, eerst in Emmeloord, later bij een adviesbureau in Amersfoort. Met zijn vrouw, die in Ede werkte, en hun drie dochters woonde hij in Nunspeet.

“We hadden niet de gedachte om uit Nunspeet weg te gaan. Tot we via familie hoorden dat er aan de Nijlandstraat een huis te koop was. We gingen kijken, keken uit over de weilanden en waren verkocht. Alleen: we hadden ons werk in Ede en Amersfoort. Familieleden gaven aan dat, als we verhuisden, zij voor de opvang van de kinderen zorgden.” Op 1 februari 2002 verhuisde het gezin naar Rijssen. “Het voelde vanaf de eerste dag geweldig. Opa’s en oma’s blij natuurlijk.”

Thuiskomen
Anderhalf jaar later deed zich de kans voor om in Rijssen aan de slag te kunnen. PCPO Rijssen had een vacature voor een directeur onderwijs & identiteit, beheer en financiën. Het was een baan die Nawijn op het lijf geschreven was. Zijn collega Bernard Lems had personeel enorganisatie in de portefeuille. “Voor mij was het een gevoel van thuiskomen. Ik zat zelf vroeger op de Wilhelminaschool en de Julianaschool.”

Na een aantal jaar werd Nawijn als directeur-bestuurder eindverantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen binnen PCPO Rijssen. Die vereniging telt nu circa 1750 leerlingen, 250 personeelsleden, zeven scholen op acht locaties. “Dit werk kun je niet alleen doen. Je doet het met je stafmedewerkers en met de schooldirecties. Eén van de redenen dat deze negentien jaar voorbij zijn gevlogen, is dat die samenwerking altijd in zo’n prettige sfeer verliep.”

Hij was net in functie toen de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van de vereniging georganiseerd werden. “Het ging meteen over een grote optocht door Rijssen, met zo’n 1900 leerlingen achter elkaar aan.” Toen het zover was liep Nawijn, verkleed en met grote pruik en hoge hoed, voorop, voorzien van een walkietalkie. “Het was een gigantische happening. Voor mij was het een soort onderdompeling, binnen een jaar was ik helemaal ingewerkt.”

Mooiste schoolgebouw
In de achterliggende jaren is er veel in gang gezet, zoals de nieuwbouw van de Julianaschool aan de Stroekeld, die in 2014 open ging. “Echt het mooiste schoolgebouw van Nederland.”
In datzelfde jaar ging PCPO Rijssen een samenwerking aan met kinderopvang De Kindertuin: buitenschoolse opvang, kinderopvang en peuteropvang. Die opvang wordt nog steeds voortgezet. “Het PCPO kantoor verhuist, waarschijnlijk in het voorjaar 2023, met De Kindertuin, naar het gebouw van de Groepspraktijk aan de Molenstraat.”

Er staat de komende jaren meer te gebeuren, zoals de nieuwbouw van de Johan Frisoschool met een Kind-buurtcentrum, gepland vanaf de zomer 2023/2024.
“Er komt geen school bij. We verwachten krimp van het leerlingenaantal, die is nu al ingezet. In 2015 hadden we nog bijna 2000 leerlingen, nu zo’n 1750.”
PCPO Rijssen ligt goed bij leerkrachten. “Wij hebben geen personeelstekort. Mensen willen graag bij ons werken, we krijgen open sollicitaties”, vertelt Nawijn.

Mix van buiten en binnen
Hij koos ervoor om op 1 juni te stoppen. “Dan heb je nog een heel zomerseizoen buiten.” Plannen zijn er genoeg. “Fietsen, mijn vrouw en ik zijn aan de Noordzeekustroute begonnen. Wandelen, onder andere in Duitsland.” Inmiddels is een racefiets aangeschaft. “We gaan ook bridgen, met buren en kennissen, op spontane bridgeavonden.” Anderhalf jaar geleden begon hij met lessen pianospelen. En dan is er nog de volkstuin. “Een mooie mix van buiten en binnen”, noemt hij het zelf.
Het vrijwilligerswerk wenkt ook. Stichting Wereldtijdpad klopte bij hem aan. “Het historisch besef van kinderen verdiepen spreekt mij aan; hoe bereik je de jeugd. Wat ik in dat kader heel indrukwekkend vond was het recent leggen van de eerste Stolpersteine in Rijssen, ook door de betrokkenheid van de kinderen daarbij.” Kerkenwerk bij de Ontmoetingskerk en vluchtelingenwerk in Rijssen-Holten staan ook op het lijstje.

Afscheid

Frans Nawijn kijkt terug op een mooie, soms ook behoorlijk intensieve periode. “Het was verschrikkelijk leuk en uitdagend werk, op velerlei gebied.” Het afscheid is op 31 mei, met een receptie bij ’t Brodshoes voor genodigden en ’s avonds een diner met het bestuur, directies en staf. In de periode daarvoor gaat hij alle scholen langs om samen met het personeel een kop koffie te drinken.

“De collegiale contacten zal ik missen. Ook het lekker aan het werk zijn, ergens voor bezig zijn. Maar al die eindeloze details waarvan je iets moest vinden, nee, die ga ik niet missen. Besturen is soms loslaten en soms stevig doorpakken. Leiding geven wanneer het nodig is; zelf heb ik daarbij ook Leiding ervaren. Gelukkig heb ik altijd de energie gevoeld om het te doen; ik heb er ook altijd energie van gekregen. Mijn missie is en blijft: volg je hart, gebruik je verstand!”

 

Reacties

  • door Jaap
  • 32 dagen geleden

Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal Frans, samen veel plezier en geluk en gezondheid gewenst bij het nieuwe traject ! Groet, Jaap .