Algemeen

Frans en Marian Lucas vieren gouden huwelijksfeest

ALBERGEN - Ze hadden er destijds geen flauw benul van, maar die ene dansavond in Café Kemperink zouden Frans Lucas uit Tubbergen en Marian Loohuis uit Albergen zich nog lang heugen. Uit het eerste dansje kwam een afspraakje voort en een paar jaar later zelfs een huwelijk dat afgelopen donderdag de gouden status kreeg. Frans (73) en Marian vieren hun 50-jarige huwelijksfeest in augustus, rond de datum waarop een halve eeuw geleden het kerkelijk huwelijk werd voltrokken. De Nederlandse vlag wapperde desondanks donderdag al in de Albergse tuin.

25 Jaar in de mode

Het ouderlijk huis van Marian vormde het beginpunt van de gezamenlijke toekomst. In de beginjaren werkte Marian als mutaliste bij het ziekenfonds, tegenwoordig Menzis geheten. “Met werken ben ik gestopt toen ik zwanger was van oudste zoon, Léon”, vertelt Marian. “Daarna kregen we onze tweede zoon Arjan. Mijn oud-werkgever vroeg of ik weer terug wilde komen maar dat heb ik niet gedaan.” Toch kon ze geen weerstand bieden tegen een tweede benadering, maar dan van een heel ander soort. “Ik houd van mode en van kleding”, licht de bruid toe. “Regelmatig kwam ik bij Derksen Mode in Tubbergen. Op een bepaald moment kreeg ik er een baan aangeboden. Ditmaal sloeg ik het aanbod niet af. Uiteindelijk werkte ik 25 jaar met veel plezier bij Derksen.” 

Van meubelmaker naar stoffeerder

Frans Lucas groeide op aan de Uelserweg in Tubbergen. Hij ging aan het werk als meubelmaker en werd later stoffeerder. “Dit was breder dan alleen meubels stofferen”, legt Frans uit. “Ook in bijvoorbeeld vloerbedekking, zonnewering en gordijnen was ik thuis. Ik werkte onder meer 25 jaar bij Flinkers in Weerselo en de laatste 25 jaar bij Kamp Stoffen in Almelo.” Ondertussen werd er  vanuit huize Lucas tevens een bedrijf gestart. Beide zonen zijn namelijk de grondleggers van Lucas IT. “Ze begonnen natuurlijk klein”, blikt Marian terug. “Dan had ik dagelijks de medewerkers letterlijk en figuurlijk in de keuken. Erg gezellig.  Nadat de zaak verhuisde naar een ander pand vond ik het maar kaal.” 

Thuis het gelukkigst

Zeven jaar geleden werd er ‘op oale groond’ een nieuwe woning gebouwd waar het gouden paar inmiddels samen woont met zoon Léon en zijn gezin. Frans en Marian zijn ondertussen de trotse grootouders van drie kleinkinderen. In en rondom het huis zijn ze het gelukkigst. “Op vakantie gaan, daar hebben we geen behoefte aan”, laat Marian weten. “Het is heerlijk hier thuis.” Het huwelijksjubileum vierden ze donderdagavond met een etentje met het hele gezin. Een feest komt er volgens de echtelieden ook zeker. “We trouwden 15 augustus 1975 voor de kerk in Albergen. Ons gouden huwelijksfeest houden we daarom in augustus.”