Algemeen

Filmclub Oldenzaal wil groeien en verjongen

OLDENZAAL – Amateurvideo’s geven vaak de associatie met saaie en beverige filmpjes, veel te lang, niet door te komen, zonder kop en zonder staart. Filmclub Oldenzaal laat zien dat het ook anders kan! De leden wisselen veel kennis en ervaring uit over hoe je films maakt die goed in elkaar zitten, maar bovenal: aantrekkelijk zijn voor de kijkers. Voorzitter Wim Leeflang gaat niet zonder plan het veld in: “Een goede filmmaker denkt vooraf goed na voor welk publiek hij de film maakt.” Er wordt na de opnames serieus geschaafd aan het filmmateriaal en alles moet kloppen: idee, belichting, volgorde, overgangen, muziek, eventuele voice-over en zo meer.

Teamwerk

We spreken Wim Leeflang, voorzitter van de Filmclub Oldenzaal. De club bestaat zo’n veertien jaar en telt vijftien leden. De club houdt tweewekelijkse bijeenkomsten, waarbij vaak opdrachten voor producties worden gegeven en de resultaten worden bekeken en besproken. Daarnaast maakt de club in de regio opnames van tal van evenementen en optredens. Wim: “Neem bijvoorbeeld een theatervoorstelling van lokale toneelgezelschappen. We werken dan met vier à vijf personen. We gaan naar de generale repetitie om te kijken wat er waar en wanner gebeurt en bij de voorstelling hebben we zo’n vijf camera’s draaien. Nadien moet alle materiaal gemonteerd worden om het hele stuk goed weer te geven. Filmen kan dus echt een teamsport zijn!” Zo heeft de club ook een filmdocument gemaakt van alle aspecten van de Ootmarsumse paastraditie. Wim: “Daar zijn zeven leden heel intensief mee bezig geweest, maar het is een prachtig stukje promotie geworden.”

Studio

Wim heeft op zolder zijn studio ingericht en heeft in deze ‘mancave’ alles perfect voor mekaar. Meerdere PC’s waaronder een supersnelle, die het montagewerk in hoge resolutie kan verwerken. Wim heeft talloze bestanden, denk alleen maar eens aan alle nummers voor mogelijke muzikale ondersteuning. Wim laat zijn interpretatie van een club-opdracht ‘vlindertuin’ zien, een korte film met schitterende close-ups en mooi overlopend. De film kan zich meten met de bekende BBC-natuurfilms en duurt geen minuut te lang. Wim: “Je moet bij het monteren filmmateriaal achterwege durven laten, dan wordt het eindresultaat alleen maar beter.”

Verjonging

De club wil graag groeien en verjongen. Wim: “De huidige generatie leden is grotendeels uit de tijd van de super-8 films. Ze hebben zich natuurlijk de opname met moderne videocamera’s wel eigen gemaakt. Maar, in de software voor montage en nabewerking gaan de ontwikkelingen ontzettend snel, niet iedereen houdt dat bij. Mede daarom zouden we graag een jongere groep leden er bij willen hebben. Die zijn vaak goed op de hoogte van die nieuwe ontwikkelingen en zij kunnen misschien weer van onze ruime ervaring leren.” Wie geïnteresseerd is kan vrijblijvend drie maandagavonden (in Hotel Het Landhuis) bijwonen. Aanmelden kan via clubsecretaris Jan de Boer (0541-530790 of filmcluboldenzaal@gmail.com).