Algemeen

Grote verzamelbeurs in Zalencentrum Het Anker

Filatelist Jan Grobben: “Ik spaar alleen maar Engelse postzegels”

Jan Grobben heeft zijn hart verknocht aan het verzamelen van postzegels.

WIERDEN – Verzamelen en sparen van objecten zit in het bloed van menig Wierdenaar. Lekker snuffelen op rommelmarkten, beurzen en in tweedehands winkels; altijd en eeuwig op zoek naar nét dat ene ontbrekende item. Je kunst gerust stellen dat je die verzameldrang bezit of tótaal niet. Verzamelaars begrijpen elkaar onderling, ongeacht de collectie, anderen verklaren hen wellicht voor gek. Jan Grobben is zo'n man die geniet van die hobby. Hij is filatelist, een duur woord voor postzegelverzamelaar en bovendien ook secretaris van de Culturele Vereniging van Verzamelaars Wierden en omstreken. “Verzamelen is wel iets van de oudere generatie. Je ziet jammer genoeg steeds minder fanatieke verzamelaars onder de jeugd...”

Jan is een laatbloeier wat het echte verzamelen betreft. Hij begon pas met het aanleggen van een postzegelcollectie, toen hij zag dat z'n twee jongens op jonge leeftijd steentjes gingen sparen. “Ik ben eerst met de postzegels van het Verenigd Koninkrijk begonnen, de bekende Engelse kopjes. Die heb ik inmiddels redelijk bij elkaar verzameld en dan wil je verder hè?” 

Specifiek verzamelen
Zodoende is de verzameling inmiddels uitgebreid richting alle Engelse gebieden, zoals Australië, Canada en het Straits Settlements. Van unieke ongestempelde postzegels, tot misdrukken en andere vreemdsoortige exemplaren. “Ik vind het mooi om op een beurs rond te lopen en te snuffelen. Ik spaar gelukkig specifiek en wil collecties zo compleet mogelijk krijgen. Als dat dan uiteindelijk lukt, dan is het ook goed zo.”

De albums staan in een kastje elders in de woning. Er is geen zogenoemde mancave en ook in de woonkamer is eingelijk niets van een collectie of verzameling terug te vinden. “M'n vrouw vindt het prima dat ik verzamel, maar het hoeft niet pontificaal in de kamer te staan haha”, vertelt Jan lachend met een knipoog naar z'n vrouw.

Met veel plezier breidt Jan z'n postzegelverzameling uit en geniet hij bovendien van de verzameldrang van de andere leden van de Culturele Vereniging van Verzamelaars Wierden en omstreken. Die vereniging zag het levenslicht in 1981, onder aanvoering van onder andere Herman Albersen (thans erelid). Inmiddels bestaat de club nog uit zo'n twintig verzamelaars. “En die verzamelingen zijn divers, dat zie je trouwens ook terug op de beurzen die we zelf in Wierden organiseren. Van pennen tot ansichtkaarten en lp's en van theelepels tot sigarenbandjes...”  

Om ook de jeugd enthousiast te krijgen om te gaan verzamelen zijn, in samenwerking met supermarkt Albert Heijn, tijdens de voetbalplaatjes-rage wel eens speciale bijeenkomsten georganiseerd. “Toch zie je dat er nauwelijks iets verzameld wordt door kinderen. En dat terwijl wij al wel van alles geprobeerd hebben, door op scholen leuke lessen te verzorgen of bij bso's langs te gaan.”

Verzamelbeurs
Voor wie interesse heeft om te starten met verzamelen of al een collectie heeft en deze compleet wil maken, staat er weer een grote verzamelbeurs op stapel. Op zaterdag 6 november is deze in Zalencentrum Het Anker, mist de beperkingen van het kabinet het toelaten. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of er nieuwe maatregelen gaan gelden. De zaal is geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur. De toegang bedraagt één euro voor volwassenen. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen. De beurs wordt in samenwerking met de landelijke vereniging De Verzamelaar georganiseerd.