Algemeen

Feest op boerderij Engelbertink in Lubowo, Polen
Vrienden en Familie bezoek bij oud Denekampers Johnny, Anna en Amanda Engelbertink (Eylers Johnny)

DENEKAMP - Johnny en Anna zijn in 2001 vertrokken naar Lubowo in Polen. De Nederlandse regelgeving was voor hun een doorn in het oog. Mest opslaan, silo afdekken en injecteren en vele andere regelgeving lagen daaraan mede ten grondslag. Als ondernemers zagen hun eenvoudigweg geen goede toekomst meer weggelegd om te boeren in Nederland. In Polen hadden ze veel meer mogelijkheden en dus zijn ze in 2001 vertrokken naar Polen. Hier hebben ze een boerderij van 1000 hectare, melken er 500 koeien en hebben nog eens 500 stuks jongvee. Ze hebben er met hard werken en ondernemersgeest een florerend bedrijf van gemaakt.

Onlangs waren Johnny en Anna 25 jaar getrouwd en beiden waren ze 65 jaar jong geworden. Reden voor een feestje dus. Familie, vrienden en een aantal bekenden werden uitgenodigd voor een feest.

Lubowo ligt niet direct naast de deur, altijd nog ca.  800 km rijden, de infrastructuur is gelukkig geweldig verbeterd sinds onze 1e rit in 2001. 

1e dag: vertrek om 7.00 uur en waren om 15.30 uur aangekomen bij de boerderij. Daar werden we warm onthaald door Johnny en Anna.

Na het genot van een bak koffie zijn we aan het werk gegaan. Er moest natuurlijk nog wel een versiering komen. Een ballonnenboog werd in gereedheid gebracht. De boog kon nog niet buiten gezet worden daar was het weer op dat moment te slecht voor. Een flinke regenbui en een windhoos lieten dat niet toe. Nadat de ballonnenboog gereed was en veilig werd opgeborgen in de garage zijn we naar het hotel gegaan. Bij het hotel aangekomen was bijna de voltallige familie Engelbertink ook met de bus aangekomen.

Daar konden we genieten van een drankje en een BBQ. Rondom het kampvuur werd tot in de late uurtjes bijgepraat. De gezellige trend was gezet.

2e dag: nadat we gezamenlijk hadden ontbeten zijn wij vrienden weer naar de boerderij gegaan en hebben daar de ballonnenboog opgezet.

Daarna zijn we naar Szczecinek gereden en stad ca. 20 km verderop. Johnny en Anna hadden daar een excursie georganiseerd. We hebben we een rondleiding gehad in een bunker uit de oorlog. In de bunker waren die tijd maar liefst 45 personen aanwezig ter verdediging van de stad. Nadien konden we de stad bezichtigen en de vrouwen konden natuurlijk winkelen. Van 18.00 tot 2.00 uur was er een groot feest in de feestzaal bij het hotel.

Het was een avond tot in de vroege morgen met veel eten, drinken en vooral heeeeeel veeeeel gezelligheid.

3e dag: nadat we allemaal hadden ontbeten zijn we naar Borne Sulinowo gereden. Borne Sulinowo was vroeger een stad waar 30.000 Russen woonden. Heden ten dage wonen er alleen nog Polen. Johnny en Anna hadden geregeld dat we met z’n allen, vrienden en de familie Engelbertink,  op een grote amfibie tank konden. We werden rond gereden en gevaren. Deze rupstank met een eigen gewicht van 16 ton een laadvermogen van 10 ton heeft  een brandstofverbruik van 500 liter per uur.  We konden er gelijktijdig met ca. 50 personen, de vrienden en de familie Engelbertink, op. Wat een geweldige ervaring.

Na deze bewogen rit zijn we weer naar de boerderij gegaan. Hier hebben kregen we soep, koffie, taart en natuurlijk weer een drankje aangeboden. De vriend van Amanda was jarig deze dag en hebben we hem in het Nederlands toegezongen.

Er werden nog enkele cadeaus overhandigd aan Johnny en Anna. De familie had een zeer grote levensmiddelen mand met daarin allerlei streekproducten en tegoedbonnen.

Wij vrienden hebben hun symbolische een echte Köttelpeernboom gegeven. De echte boom brengen we als het jaargetij beter is om de boom te planten.

De ballonnenboog was voor de plaatselijke brandweer ook niet onopgemerkt gebleven. De fam. Engelbertink, sponsor van de brandweer, werd daarom ook door hun met een bezoek vereerd en een toepasselijk cadeau werd overhandigd.

Aansluitend hebben we het erf en de stallen bekeken. Ook Engelbertink heeft een Kalverstraat.

4e dag: terugreis naar Nederland. Deze verliep een stuk minder snel dan de heenreis. Veel file rondom Berlijn, de reis duurde daardoor bijna 1,5 uur langer dan de heenreis.

Al met al waren het vier geweldige dagen. Wij hebben geweldig  genoten met elkaar en van de mooie natuur,  het gebied van de 1000 meren. 

Johnny Aveskamp

Reacties

  • door Bert
  • 17 dagen geleden

Well done John.

Gr. Bert.