Algemeen

Fantastische estafetterun door het hart van Twente voor Stichting ‘Twente tegen Kanker’!

BORNE - Een estafetterun door geheel Twente was vorig jaar het doel van Angélique Koedijk, de oprichtster van de Stichting Twente tegen Kanker, en familievriend Michel Peer. Daarover hebben ze samen nog gebrainstormd, alleen is de estafetterun vorig jaar niet door gegaan. Helaas ging de gezondheid van Angélique door kanker snel achteruit en is zij op 24 september vorig jaar overleden. Precies één jaar na haar overlijden, door grote inzet van organisator Michel Peer, heeft deze bijzondere estafetterun door het hart van Twente toch plaats gevonden. Het resultaat is geweldig: 35.000 euro!

 Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Vroege start op zaterdagochtend

Het aftellen voor de start van deze bijzondere estafetterun, afgelopen zaterdag 24 september, was precies om 7.00 uur ’s morgens aan de Grotestraat in Borne. Vijf lopers van het team Borne, inclusief de organisator Michel Peer, gingen van start onder aanmoediging van naaste familie, het bestuur van de Stichting Twente tegen Kanker en andere aanwezigen. Na de rotonde bij het ‘Witte Huis’ gingen twee lopers richting Zenderen en drie lopers richting Bornerbroek met het doel om, samen met de andere circa 65 lopers, zoveel mogelijk donaties te ontvangen voor de Stichting Twente tegen Kanker.

De estafettestokjes werden goed doorgegeven

De estafetterun bestond uit twee routes (van 60 en 80 km) door 25 steden en dorpen in Twente in de vorm van een groot hart. Door het stokje van plaats naar plaats door te geven wil de stichting de kracht van ‘Twente tegen Kanker’ symboliseren. Per dorp of stad deden de lopers mee, soms liep één loper alleen door het landschap of liepen ze samen in een groep(je). In Saasveld stond zelfs een groep van dertien loopsters en één loper klaar om het stokje van één deelnemer uit Zenderen over te nemen. De lopers hebben allemaal hun eigen beweegredenen om mee te lopen met deze estafetterun. Vaak omdat men in de directe nabijheid is geraakt door de ziekte kanker. Alle lopers zijn weken vóór de run druk bezig geweest met het inzamelen van donaties voor de stichting. Vele donaties kwamen binnen zowel vanuit de familie- en vriendenkring als ook vanuit bekende bedrijven.

Een deel van de zaterdag was het droog. Sommige lopers troffen het niet, zij hadden veel regen onderweg. Met veel doorzettingsvermogen en enthousiasme én natuurlijk met het doel van de estafetterun in hun gedachten konden ze elke keer het stokje goed en tijdig overdragen aan de opvolgende, klaarstaande lopers.

Het verzamelde bedrag wordt bekendgemaakt na de laatste finish in Borne

Net na 18.00 uur kwam het groepje met de laatste lopers vanuit Hengelo (de langste route van 80 km) met het estafettestokje in de hand over de finishlijn. Enkele kinderen van de bestuursleden liepen ook het laatste deel mee. Onder luid gejuich en applaus van de vele aanwezigen renden ze door het finishlint. De estafetterun was volbracht en voor de familie en vrienden van Angélique een gelukkig moment maar natuurlijk ook een emotioneel moment. Het doel van Angélique, het houden van een estafetterun, is volbracht op precies één jaar na haar overlijden. De organisator Michel Peer en voorzitter van de stichting Petra Goddijn “ Het is zeker een bijzondere dag om deze run te houden. Het is in goed overleg en afstemming gegaan met de familie en haar zoon had zelfs aangegeven, dat mama het zeker goed gehad gevonden.”

Eerder op de middag, rond 16.00 uur, was de laatste groep lopers (de kortere route van 60 km) met het estafettestokje bij de finish aangekomen.

Na de finish na 18.00 uur hebben de laatste estafettelopers, samen met Michel Peer, de cheque met daarop het totaal verzamelde bedrag van 35.000 euro mogen bekendmaken. Petra “Het is geweldig, een fantastisch bedrag! Met dank aan alle lopers, donateurs, shirtsponsoren en andere sponsoren! Het is ook een bijzonder weekend want gisteren is het eerste grote project opgeleverd, welke wij financieel hebben ondersteund door eerdere acties. De nieuwe beleef- en ontspanningstuin binnen het oncologisch centrum van ZGT Hengelo is geopend. Deze beide activiteiten vielen mooi samen in het weekend ter nagedachtenis aan Angélique!”

Kijk voor meer informatie over de doelen en andere informatie van de stichting op de website www.twentetegenkanker.nl of over de estafetterun op de Facebookpagina van ‘Twente tegen Kanker’