Algemeen

Traditiegetrouw besteedt de wereldwinkel Rijssen ook dit keer weer aandacht aan de fairtradeweek die dit keer van 30 oktober tot 7 november wordt gehouden.

Fairtradeweek 2021

In de winkel aan de Rozengaarde zal de food in de spotlight staan. Helaas kunnen we geen lekkere stoofpot of curry laten proeven vanwege de veiligheid ten opzichte van de Corona besmettingen. Maar uiteraard wel van harte aanbevelen.

De foodproducten zijn samengesteld en geproduceerd met in achtneming van fairtrade richtlijnen. Het bekende Max Havelaar logo staat op die producten.
Ten eerste is de handelsovereenkomst van lange duur zodat de producent een goede onderneming kan opbouwen, belangrijk voor de continuïteit van levering  en het opbouwen van het bedrijf.
Verder en niet minder belangrijk is de aandacht voor mens en milieu. Goede arbeidsomstandigheden, zoals een schone en veilige werkomgeving is een vereiste. Maar ook aandacht voor het aantal arbeidsuren en natuurlijk het verbod op kinderarbeid is een van de richtlijnen. En steeds vaker worden meer en meer duurzame verwerkingsmethodes toegepast, bijvoorbeeld geen houtovens, maar elektrisch aangedreven machines. Alleen natuurlijke  ingrediënten toepassen en geen milieubelastende bestrijdingsmiddelen gebruiken. 
Daarnaast is de beloning natuurlijk een belangrijk punt. Een leefbaar loon is voor Afrika en Azië iets anders dan hier in Europa. Maar ondernemers en medewerkers hebben een gegarandeerd basisinkomen, de kinderen kunnen naar school en vaak zijn er specifieke gezondheid projecten gestart voor het dorp of de regio. Te denken valt aan een opzet van een medische post of begeleiding van misbruikte kinderen.

Ook in de ontwikkelingslanden heerst Corona. En daardoor kunnen minder mensen vanwege besmettingen, naar hun werk. Dat stagneert de productie en verscheping. Bovendien zijn de ondersteunende maatregelen in de ontwikkelingslanden lang niet zoals ze hier in Nederland zijn. De fairtrade organisatie heeft in deze periode vele producenten enigszins kunnen ondersteunen met betrekking tot de belangrijkste levensvoorwaarden. De handel moet de rest doen. Doet u ook mee? Koop fairtradeproducten.