Algemeen

Eva Jinek dankt haar mooie nagels aan Losserse Jessica Scholten

LOSSER - Thuis aan de Allemansweg in Losser begon ze op haar 15e al met het zetten van nagels. Make-up was niet haar hobby, maar ze hield wel van mooie nagels. Jessica Scholten heeft haar werk ervan gemaakt. Het was geen vooropgezet plan. 

Na het halen van het VWO-diploma pakte de 29-jarige de opleiding Communicatiewetenschappen op. Ik ga dat gewoon doen, dacht ze, maar merkte dat ze de creatieve kant miste. “Ik hou van praktisch bezig zijn, gewoon dingen doen en niet alleen maar leren,” vertelt Jessica waarop ze besluit parallel een make-upopleiding in Amsterdam te gaan doen. Ze verlaat Losser en verhuist naar Utrecht om zo makkelijker tussen de universiteit in Enschede en Amsterdam te pendelen.   Het is ook Amsterdam waar de meeste fotoshoots plaats vinden en waar werk te vinden is.

Met bluf op de Fashionweek London

Jessica vertelt verder: “Ik stond een keer op een set. Een model vertelde mij dat het in London heel normaal was dat iemand de nagels komt doen en vervolgens weer weggaat. Zo ben ik ook begonnen. Eerst als assistent, later zelfstandig. Het is heel bijzonder: niemand focust zich hier alleen op het doen van nagels. Ik weet het nog heel goed: de eerste keer. Ik zag op Instagram dat ze voor de Fashionweek in London een nagelstylist nodig hadden. Daar regeerde ik op met de opmerking dat ik in de buurt was en mezelf beschikbaar stelde. Ik mocht wat werk laten zien en kreeg kort daarna het bericht dat ik ingehuurd was. Ik wist niet hoe snel ik een vliegticket naar London moest boeken, maar met mijn gebluf is het toch maar mooi gelukt. Ik was meteen verkocht. Ik dacht: wauw! Dit is echt te gek. Ik kom op plekken waar normaal helemaal niemand mag komen.”

Samenwerking Saar Koningsberger

Het reizen over de wereld beviel haar, maar het kende ook momenten van eenzaamheid. “De shows en shoots zijn supervet,” zegt de nailartist die nu zes jaar in Amsterdam woont, “Maar je bent in principe altijd alleen. Je reist alleen, bent alleen op je hotelkamer. Daarnaast ben je afhankelijk van losse opdrachten en daardoor minder zeker van inkomen.” Inmiddels had Jessica een eigen salon geopend in Amsterdam. Naar het buitenland gaan èn zelf nagels zetten, is niet goed te combineren. De reden voor haar om zich te concentreren op de salon. Het zette haar aan voor een volgende stap. Met presentatrice/actrice Saar Koningsberger bedacht ze drie jaar geleden nail-art LAKWERK, een concept dat flink in ontwikkeling is. Met twee salons, een heuse nailschool, 25 personen die nagels zetten en nog drie vaste medewerkers timmeren de twee flink aan de weg. “Ja, het gaat in een rap tempo nu,” vertelt Jessica trots, “We zijn nu met een derde salon bezig en zelfs met een ander concept waardoor we straks ook op andere plekken in Nederland te bezoeken zijn. Een onbedoeld resultaat uit de coronaperiode. Die hebben we gebruikt om te professionaliseren en de processen te verbeteren. We zijn bijna een half jaar dicht geweest, een hele pittige periode. Laten we alsjeblieft hopen dat dat niet nog eens gebeurt.”

Tijd vrij maken voor Doutzen Kroes

Voor een eenvoudig nagellakje of een vijlbeurt hoef je niet bij Jessica aan te kloppen. Van haar hand komen echte creatieve kunstwerkjes. Inspiratie haalt ze uit de verhalen van haar klanten zelf. De klant heeft een idee en Jessica geeft haar eigen draai eraan. Ze kijkt naar de persoon en ook hoe zij bijvoorbeeld gekleed is. “Iedere nagelartist heeft haar of zijn eigen handtekening. Vergelijk het met een tattoo-artist. Het is echt handwerk. Exact hetzelfde een volgende keer maken, lukt gewoon niet,” legt de oud-Losserse uit. Bij Eva Jinek die regelmatig tegenover haar zit, kan ze zich minder uitleven. “Ze gaat meestal voor naturel en heel soms voor een kleurtje. Maar wat wel gaaf was, dat we ook eens haar logo op haar nagels hebben nagemaakt. Dat is al langer dan een jaar geleden, maar er komen nog steeds mensen naar de salon die daar over beginnen,” laat de jonge onderneemster weten. Ook voor zangeres Anouk maakt Jessica haar agenda vrij. Naar mate haar onderneming groeit, zit ze zelf minder aan de behandelstoel.

Leuke herinneringen aan de Brueghel

De tijd dat ze voor een heel weekend naar Manchester ging om voor zangeres Jessie J. die de talenten van The Voice UK coachte, ligt achter haar. Of de keren dat ze de nagels van topmodellen Doutzen Kroes en Gigi Hadid versierde. Haar prioriteiten liggen nu bij het uitrollen van haar bedrijf vanuit Amsterdam. Negen jaar is ze inmiddels uit Losser weg. Komt ze er nog wel eens? “Jazeker, ik probeer eens per maand te gaan. Mijn ouders wonen nog steeds aan de Allemansweg en mijn twee broertjes wonen ook nog in Losser.” Leuke herinneringen heeft ze aan de Brueghel waar ze wel eens hielp om de figuranten te schminken. “Ik heb zelfs nog wel eens hun nagels gedaan. Ik vind het gezellig, hoor, maar ik kom er niet speciaal voor terug,” besluit ze lachend.