Algemeen

Foto's o.a.: Henk Pluimers, Gerrit Eertink en Else Zwoferink.

Enterse Dagen editie 2022: 'Enter doet een boekje open'

ENTER – Wow! Wat hebben de inwoners van Enter weer laten zien waar je toe in staat bent als je eendrachtig toewerkt naar het hoogtepunt. De Enterse Dagen editie 2022, in thema 'Enter doet een boekje open', mag ook die boeken in als geslaagd! Vijf dagen lang stond het dorp figuurlijk op de kop: nagenoeg alle buurten waren prachtig versierd, op elke hoek van de straat stond een feesttent waar buurtbewoners elkaar 's avonds opzochten en voor wie van een massaler feest hield kon in de grote feesttent naast de katholieke kerk terecht. Daar betraden onder meer de Enterse bandjes, maar ook The Dirty Daddies en Waylon de bühne.

'Dat kan alleene meer in Eenter'. De lokale muzikanten van Majafra hebben het zeker bij het rechte eind, want buitenstaanders begrijpen amper dat de inwoners van een dorp zó saamhorig kunnen toewerken naar een aantal feestdagen. De Enterse Dagen zijn al tientallen jaren een begrip en het was dan ook zuur dat in 2020 de beslissing viel dat vanwege alle coronamaatregelen het festijn niet door kon gaan.

Afgelopen week werd duidelijk dat van uitstel een keer geen afstel komt en de inzet werd rijkelijk beloond, ondanks dat de weergoden daar op zaterdagmiddag tijdens de optocht anders over dachten. Juist op het moment dat de praalwagens en loopgroepen over de Rijssenseweg en Dorpsstraat trokken kwam het ineens met bakken uit de lucht. Het deerde de menigte niet, de stoet trok door en massaal toegestroomd publiek schuilde onder paraplu's en afdakjes.

In de feesttent werd later die dag de inzet van alle deelnemers beloond tijdens de prijsuitreiking. Gijs Hakkert en Gerard Libbers betraden het podium om de spanning wat op te bouwen en de prijzen uit te reiken. Als Superbuurt – een soort overkoepelende wedstrijd waarin punten van onder meer de Battle of the Noabers, de Pats Boem Show en de straatversiering werden meegerekend – werd de Berghorst beloond.

Qua straatversiering vielen de bewoners van de Dorpsstraat Noordeinde met het thema Fabeltjeskrant in de prijzen. Een prachtige prestatie, want er waren zeventig deelnemende buurten dit jaar. Wethouder Hans ter Keurst mocht als jurylid de cheque van zeshonderd euro aan de groep overhandigen. “We hebben onder meer gelet op invulling van het thema, de uitwerking, maar ook de kwaliteit, algemene indruk en toepassing van technische zaken. We waren als juryleden unaniem over deze buurt. Er is veel diversiteit in één thema gestopt, met gebruik van prachtige materialen. Duidelijk is dat er monnikenwerk is verricht! Bovendien was zowel overdag als 's avonds met verlichting de beleving enorm!” Tweede, met een cheque van vijfhonderd euro, werd de Wierdenseweg Noordeane met het thema 'Heidi & Peter' dankzij zelf opgekweekte bloemen en zelfs kinderkoortje! De Berghort werd derde met hun uiting van de historie van de Berghorst. “Het was echt een nel-aan-nekrace met nummer twee. Dankzij de inzet van een prachtige cast – dames in klederdracht en zelfs een heraur – was voor kijkers te zien hoe de Berghorst waarschijnlijk vroeger was. De hele rit door de buurt bleef boeiend!”, aldus Ter Keurst. Een cheque van vierhonderd euro was de beloning.

Ook voor de deelname aan de optocht waren cheques beschikbaar gesteld. De eerste prijs, 750 euro, ging naar 'The Pirates of the Carribean' uitgebeeld door de bewoners van de Goorseweg. “Gewoon TOP!”, spreekt jurylid Eltjo Lansink de zaal vanaf het podium toe. “Zeer imposant, het totaalplaatje was perfect, van schmink tot kleding. Echt verzorgd, waarbij iedereen van jong tot oud een rol had toebedeeld gekregen!” De tweede prijs was voor de Zigeuners van ZOZ en de derde prijs werd overhandigd aan Oals Enterbrook die met 'Bloemetjes & Bijtjes' een kleurrijke bijdrage aan de optocht leverde. Andere buurten waren zeker niet minder kleurrijk en prachtig aangekleed, uiteraard ook met een link naar het centrale thema, zoals The Junglebook, Duck Stad en Arendsoog. Zij vielen echter net buiten de prijzen.

De gehele feestweek was er een mediateam – de Enterse Dagen Live – actief. Dit team heeft uitgebreid verslag gedaan van alle evenementen en bovendien de buurten goed in beeld gebracht, zodat ook thuisblijvers de Enterse Dagen konden volgen. De rust is inmiddels teruggekeerd in het dorp. Op naar editie 21 in het jaar 2026.