Algemeen

2021 is het jaar van de vrijwilliger

Ellen Maat komt haast handen tekort voor 't vrijwilligerswerk

Ellen Maat heeft een ongekende drive voor vrijwilligerswerk, onder andere bij dierenopvangcentrum 't Noordbroek

WIERDEN – Heel veel organisaties, verenigingen en instellingen in Nederland leunen op de tomeloze inzet van vrijwilligers. Zonder die onbetaalde werklust zou een groot deel van de maatschappij stil komen te liggen. Ook in de gemeente Wierden dragen veel inwoners een steentje bij, zoals Ellen Maat. Iedereen die wel van een feestje houdt, kent Ellen. Zo stond ze met regelmaat achter de bar in de tent van het Sunte Mart'n KPN feest, tijdens Koningsdag in de tent of bont verkleed in de residentie van carnavalsvereniging de Tolmennekes.

Maar er is nog veel meer waarvoor Ellen op vrijwillige basis te porren is. Alleen maar feestjes vieren is leuk en dat is in deze kille corona-tijd een groot gemis voor deze import-Wierdense. Maar ook voor de organisatie achter al die evenementjes draait ze haar hand niet om. En ondanks alle beperkingen vanwege het coronagedoe, wist ze toch nog weer iets van de grond te krijgen. Zo is Ellen actief voor de Wierdense Oranjevereniging: “We hebben alle kinderen van de basisscholen van die oranje klapperhandjes gegeven en onze trouwe donateurs konden een bosje tulpen ophalen. Daarnaast is het hijsen van de vlag, de aubade en toespraak van te voren opgenomen en via een stream uitgezonden.” 

Hard schreeuwen
Inmiddels is ze al weer vele jaren voor die Oranjevereniging actief. “Ik weet nog dat ik in 2007 hier in Wierden samen met Remon, mijn man, Koninginnedag wilde vieren. Alleen... er was helemaal niks. En laat ik het nou heel erg leuk vinden om iets te organiseren en leuke dingen te doen. Dan kun je wel heel hard aan de kant gaan schreeuwen dat er iets moet gebeuren, maar daar bereik je niks mee. Toen ik een oproep van toenmalig burgemeester Kobes in de krant zag staan, heb ik me gemeld.” Die hands-on mentaliteit heeft Ellen altijd al gehad. “Vroeger zat ik in de redactie van de schoolkrant bijvoorbeeld en was ik al als dertienjarige vrijwilliger bij de gymnastiekvereniging.”

In de loop der jaren is ze ingeburgerd in het Wierdense en inmiddels een graag gezien persoon, die graag iets voor een ander wil betekenen. Want los van De Tolmennekes en de Oranjevereniging was ze ook actief voor het inmiddels ter ziele Straattheater en heeft ze zich jaren ingezet voor de ouderraad van de Widerode. Maar ook het serieuze werk pakt Ellen graag aan, zoals voor dierenopvangcentrum 't Noordbroek. “Ik heb een zwak voor dieren, zoals je ziet.” Bij huis lopen een soort van Roemeense hond, drie kippen en drie katten. “Voor 't Noordbroek verzorg ik kittens, die we tijdelijk opvangen om te laten socialiseren. Toen ik daar net mee begon was het wel lastig om die beestjes weer los te laten, maar gelukkig went dat haha, anders zou het hier haast een kinderboerderij worden.”

En alsof dat nog niet genoeg vrijwilligerswerk is, heeft Ellen zich onlangs gemeld bij De Welle. “Ja, ik zag een oproep in jullie krant. Dat er mensen werden gezocht voor Automaatje. Ik ben veel thuis en heb een auto. Dan is dat toch goed te doen? Ik ben daar nu twee keer voor op pad geweest, een ritje naar het ziekenhuis en een ritje voor het vaccineren.”

Jaar van de vrijwilliger

De Wiezer schenkt in 2021, in het kader van 'Het Jaar van de Vrijwilliger' samen met Stichting De Welle aandacht aan de nobele vrijwillige inzet van inwoners van de gemeente Wierden. Elke maand gaan we in gesprek met iemand die, op welke wijze dan ook, voor nop tijd vrij maakt voor organisaties of verenigingen. Geïnspireerd geraakt en interesse om ook vrijwilligerswerk te gaan doen? Kijk dan eens op www.wierdendoet.nl van Stichting De Welle. Hierop zijn vrijwilligersvacatures vermeld en is het bovendien mogelijk om je als vrijwilliger aan te bieden.