Algemeen

Elektrische duofiets voor Enternaren: Dirkje Scholten maakt eerste proefrit

ENTER – Enternaren die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, maar nog wel graag er op uit willen gaan om de omgeving te verkennen, kunnen vanaf nu gebruik maken van een elektrische duofiets. De 86-jarige Dirkje Scholten mocht vorige week maandagmiddag als eerste gebruik maken van deze fiets, die voor de eerste officiële rit geheel versierd was met kleurige ballonnen.

De roep naar meer beweging en meer vermaak buiten de muren van de eigen woning of het woonzorgcomplex onder senioren is groot. Binnen seniorencomplex Het Reggedal is daarom enige jaren terug – dankzij een bijdrage van de Enterse Haringparty – door 'Vrienden van het Reggedal' een duofiets aangeschaft. Daardoor is het voor ouderen die slecht ter been zijn een stuk makkelijker geworden om buiten de deur te komen. Als voorwaarde aan het gebruik van die fiets werd echter gesteld dat deze alleen voor bewoners van het Reggedal beschikbaar zou zijn. Reden voor de kwieke Dirkje Scholten om aan de bel te trekken.

“Ik ben al zo'n 35 jaar vrijwilliger in Het Reggedal”, vertelt Dirkje. Het vrijwilligerswerk heeft ze opgepakt in de tijd dat de bakkerij van haar man (thans bakkerij Nollen) op slot wegens gezondheidsreden van haar man. “De laatste jaren doe ik niet zo heel veel meer, maar ik ben nog wel actief voor de bibliotheek in Het Reggedal. Zodoende ben ik ook in contact gekomen met Everdien de Lange, zij gaat voor het Reggedal als begeleider mee op de duofiets. Op een keer vroeg ze me of ik op de duofiets mee wilde om een rit te maken. Natuurlijk, dat leek me leuk. Maar toen ze me vroeg op welke kamer ik lag, moest ik dat antwoord schuldig blijven. Ik woon namelijk op de Antoniushof, hier in Enter. En vanaf dat moment was het niet meer mogelijk om van de duofiets gebruik te maken. Die is alleen voor bewoners van Het Reggedal beschikbaar.”

Reden voor Everdien om actie te ondernemen; een dergelijke fiets zou wat haar betreft voor iedere inwoner van Enter – die niet meer zelfstandig kan fietsen – beschikbaar moeten zijn. Daarin kreeg Everdien bijval van Truus Lentelink en Gerallien Vollenbroek (fysiotherapeut), Roselien Slagers en Kayra Rodijk namens De Welle. Doordat Het Reggedal een nieuwe duofiets had aangeschaft, kon de oude fiets voor een klein bedrag worden overgenomen, mede dankzij een gulle bijdrage van een Enterse sponsor.

“Hierdoor is het vanaf nu voor alle Enternaren die niet meer zelfstandig kunnen fietsen mogelijk om gebruik te maken van deze elektrische duofiets. Op de fiets is ook ruimte voor een begeleider, dit kan een vrijwilliger zijn of een familielid. We geven iedere gebruiker wel een korte instructie hoe om te gaan met de fiets. Hij is toch wat breder dan een gewone fiets, stuurt anders én is bovendien elektrisch ondersteund.”

Dirkje mocht maandag samen met Everdien op pad voor een allereerste rit door Enter en omgeving. Gewapend met kuchmasker gingen de twee op een versierde fiets de weg op; coronaproof en lekker opvallend om de komst van de fiets zo feestelijk in te luiden. En in verband met het heersende coronavirus wordt geadviseerd om voorlopig alleen met een huisgenoot op pad te gaan of gebruik te maken van een kuchmasker. Verder zijn aan het gebruik van de fiets geen kosten verbonden. “Wel vragen we een vrije gift, die gelden kunnen we dan gebruiken voor het noodzakelijke onderhoud”, aldus Everdien. De fiets is gestald bij de fietsenzaak van Jordi Smit aan de Dorpsstraat. Voor gebruik kunnen geïnteresseerden zich melden bij Rosalien Slagers, telefoon 06 – 34 36 16 36 of per mail via enterduofiets@gmail.com.