Algemeen

Eerste Hogenood-uithangbord onthuld bij De Huiskamer

NIJVERDAL - Ank Heemskerk, secretaris van het Gehandicapten Platform Hellendoorn, is blij dat er eindelijk iets gebeurt in de gemeente met de toiletvoorzieningen voor mensen met een handicap. ”Maar het is nog lang niet genoeg”, laten meerdere leden van het Platform weten. “We doen twee stappen vooruit en weer één terug”, vindt voorzitter Johan Nijzink. “Mensen krijgen pas door wat het betekent mindervalide te zijn of rolstoelgebruiker als ze er zelf mee te maken krijgen.”

De grote wens van het GPH is een openbaar toilet dat 24 uur per dag zeven dagen per week open is. “Dat moet dan ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en bovendien in het centrum van het dorp geplaatst worden. Daarvoor blijven wij strijden.”

''Het pleidooi van de toiletalliantie, patiënten- en gehandicaptenorganisaties om meer openbaar sanitair vindt geen gehoor bij de lokale bestuurders'', zo laat het GPH weten. ''Om toch in die basisbehoefte te voorzien, is onder de vlag van de Maag Lever Darmstichting een beschavingsoffensief ingezet. De stichting heeft een speciale Hogenood-app ontwikkeld die door het hele land kan worden gebruikt. Met deze app op de smartphone kan het dichtstbijzijnde openbare toilet worden opgespoord, in een café, een eettent, de super en een benzinepomp. Om de bewegingsvrijheid te vergroten, vooral voor die patiënten met een darm- of blaasprobleem, is een uitgebreid netwerk van dit soort rolstoelvriendelijke publieke gelegenheden geen uitzonderlijke luxe, maar bittere noodzaak. Het streven is dat zoveel mogelijk lokale middenstanders zich aansluiten bij de hogenood-app.''

In de gemeente Hellendoorn heeft het Gehandicapten Platform Hellendoorn de handschoen opgepakt. “We zijn op kroegentocht geweest, hebben veel gepraat en zijn inmiddels beroemd geworden”, grappen de leden. In Nijverdal en Hellendoorn zijn er bijna twintig bedrijven waar mensen met hoge nood terecht kunnen. Dat zijn in Nijverdal No9 Food&Art, De Huiskamer, ZINiN bieb, Huis voor Cultuur en Bestuur (eerste verdieping), Hema, Coop, Gulle Goedzak, Parkeergarage, Het Dunant, Da Nini, notaris Oude Engberink, FeestDeco en Shellstation Rijssensestraat.
In Hulsen Rustpunt Overwater en Bie Olthof.
In Hellendoorn Lorkeers bakkerij en lunchroom, notaris Oude Engberink, Woremenkwekerij en Hussie.

Zij staan allemaal op de app met uitgebreide informatie erbij. Als dank voor hun inzet krijgen die bedrijven die hun toilet beschikbaar stellen een smeedijzeren Hogenood-uithangbord om het cachet van hun zaak te verhogen. “Maar niet bij alle aangesloten zaken kan het bord aangebracht worden. Daarom is de app heel belangrijk. Ook niet alle genoemde bedrijven beschikken over een ruim rolstoeltoilet.”

Met een bescheiden feestje werd het eerste uithangbord, uitgereikt aan de De Huiskamer aan het Maximaplein in Nijverdal onthuld.