Algemeen

Eén jaar Beekdalhuis in Wierden: plek voor dementerende bewoners in familiare sfeer

Karlijn Berns en bewoner Johan planten een appelboom ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van het Beekdalhuis.

WIERDEN – “Als er iets te vieren is, dan doen we dat ook! En goed!”De Wierdense locatiemanager Karlijn Berns vertelt dat lachend, nadat ze samen met bewoner Johan een appelboom in de tuin van het Beekdalhuis heeft geplant. De woon- en zorgvoorziening aan de Dasselaarshoek te Wierden bestaat één jaar en dat werd afgelopen donderdag met een klein feestje ingeluid.

Na het planten van de boom stond er voor de bewoners en medewerkers een snackkraam op het terrein voor een lekkere hap. Het schetst de sfeer binnen het Beekdalhuis: warm, gemoedelijk, gezellig en knus. Na een start in een nogal (zacht omschreven) roerige tijd zijn inmiddels alle 22 kamers in het complex bewoond. Het Beekdalhuis biedt als open voorziening ruimte aan mensen met dementie, die nog wel zelfstandig kunnen wonen, maar thuis tegen beperkingen aanlopen.

Opvang
“We zijn 25 maart 2020 officieel gestart, maar niet op de manier zoals we eigenlijk voor ogen hadden”, vertelt Berns. De reden is wel te raden: corona. Het complex was nog maar net opgeleverd en bovendien nog niet ingericht: ideaal om mensen die met Covid-19 besmet waren onder te brengen. Iedere bewoner kreeg een eigen studio tot zijn of haar beschikking. “De kamers hebben een eigen badkamer, ideaal, zeker voor die situatie.” Op deze wijze kon als het ware een 'bubbel' worden gecreëerd. “We vingen hier in Wierden bewoners op van andere locaties die Dagelijks Leven in het land heeft, zoals Nunspeet en Horst.” 

Dementie
Nadat de situatie weer enigszins onder controle was, konden eind mei de eerste bewoner in Wierden worden verwelkomd. In september werd de laatste vrije studio betrokken en daarmee wordt het succes, maar ook het nut en de noodzaak van de nieuwe voorziening meteen duidelijk. “Dagelijks Leven biedt ruimte aan mensen met een vorm van dementie. Of dat nu in meer of mindere mate is, dat maakt niet uit. Het gaat er om dat de bewoners hier nog zelfstandig kunnen wonen, net als ze dat eerder ook deden." 

Activeren
Enig verschil is dat voor de bewoners altijd zorg beschikbaar is. Daartoe zijn zo'n dertig medewerkers in dienst, verpleegkundigen, maar ook verzorgende IG'ers, activiteitenbegeleiders, gastvrouwen en een eigen kok. “Ik zie het zelf als een tweede familie. Het is hier gezellig met een fijn team. De sfeer voelt als een warm bad. Ik ben echt trots! We bieden onze bewoners de structuur, zodat ze ook weer deel kunnen nemen aan dagelijkse zaken. Taken die ze in hun eigen woning niet meer op zich namen. Denk bijvoorbeeld aan het meehelpen met koken. We hebben een kok die hen perfect kan begeleiden. Maar ook via de activiteitenbegeleiders weten we de bewoners weer te activeren. We weten vaak al wat iedere bewoner leuk en prettig vindt, doordat het intakegesprek met verwanten op het oude adres plaatsvindt. Daar kun je al heel veel informatie uit winnen.”

Open woonvorm
Het Beekdalhuis is geen gesloten woonvorm. “Het hek is altijd open, maar de meeste bewoners vinden het al fijn om in onze ruime tuin te zijn. Een rondje om het gebouw is vaak al voldoende.” Iedere bewoner heeft een eigen studio met badkamer die naar geheel eigen smaak ingericht mag worden met eigen meubelen en spullen. Dat is een groot verschil met andere instellingen waar dementerenden wonen, die vaak ook achter gesloten deuren leven. “Het is daarom ook een voorwaarde dat onze bewoners niet agressief zijn en ook nog wél enigszins zelfstandig kunnen wonen, ondanks hun dementie. Door ze daarbij positieve aandacht te geven zie je dat ze weer opbloeien, ook al weet je dat dit het laatste station in hun leven is.”