Algemeen

‘Een heus dorp binnen de stad’
Welkomstborden voor Zuid-Berghuizen

OLDENZAAL - De Oldenzaalse wijk Zuid-Berghuizen wordt door veel inwoners en bezoekers ervaren als ‘een dorp binnen de stad’. Zuid-Berghuizen was in het verleden dan ook een buurtschap welke tot 1955 nog behoorde tot de gemeente Losser. Het ‘dorpse karakter’ is nog altijd aanwezig; binnen de wijk is er een noaberschap, de meeste mensen kennen elkaar en verlenen burenhulp als dat nodig is. Sinds vorige week maandag wordt dit versterkt door vier nieuwe welkomstborden. Mensen die de wijk binnenkomen worden verwelkomt met de tekst: Welkom in Zuid-Berhuizen, een heus dorp binnen de stad”.

Stichting Kansrijk Berghuizen benadrukt dat het niet zo is dat Zuid-Berghuizen zich niet met de stad Oldenzaal verbonden voelt.

“Integendeel, wij zijn juist volop verbonden met de stad. De spoortunnel verbindt ons en sinds enkele jaren ook de Groene Loper, wat ons betreft een fantastische aanwinst. En dat wij meedoen en meedenken bewijst ook de stedelijke muziekkoepel, die we in ontmoetingspark Stakenkamp hebben gebouwd. Wel is het zo dat wij hier op gegeven moment de buik vol hadden van de overigens historisch volledig onjuiste betiteling ‘Achter het spoor.’ Vanuit Kansrijk beogen we juist trots te zijn op onze wijk, waar veel culturen al meer dan zestig jaar nagenoeg probleemloos samenwonen en waar het bruist van het leven. Mooie voorbeelden zijn ons winkelcentrum, waar heel veel mensen uit andere delen van Oldenzaal hun boodschappen komen doen en FC Berghuizen, waar met name bij het meiden- en vrouwenvoetbal de leden uit de hele stad komen. Niet te vergeten de nieuwbouw in het gebied Stakenbeek en op diverse inbreidingslocaties, met straks als grootste project de herontwikkeling van de locatie Mariakerk. Woningen zijn hier zo weg, mensen komen hier graag wonen en makelaars omschrijven onze wijk als up-coming, na de Graven Es in populariteit de tweede wijk van Oldenzaal”, aldus een woordvoerder van de stichting. 

Het Oldenzaalse college van B en W stond positief tegenover de plannen voor de welkomstborden. Dit in tegenstelling tot een ambtelijke werkgroep die vreesde voor verrommeling van het straatbeeld.

Uiteindelijk zijn de welkomstborden er toch gekomen. Deze zijn te vinden angs de Enschedesestraat net voor de rotonde J.H. Nieuwenhuisstraat,  aan de Burgemeester Wallerstraat ter hoogte van de Lossersestraat, net voor de rotonde Enschedesestraat-Burgemeester Wallerstraat- Bisschop Balderikstraat als je uit de stad komt en langs de Groene Loper, net voor de Bisschop Balderikstraat.

Stichting Kansrijk Berhuizen wist subsidiegelden binnen te halen om de welkomstborden te financieren. Het project werd namens de stichting begeleid door Hennie Maartens en namens de gemeente Oldenzaal door Martin uit het Broek. De welkomstborden werden vervaardigd en geplaatst door wijkbewoner Ivo Siemerink en diens collega van het bedrijf P&P Plus.

Uw reactie