Algemeen

EDlive op de bres voor ouderen; smakelijk surrogaat voor gecancelde Enterse Dagen

EDlive zet Enter op z’n kop: waar een klein dorp groot in kan zijn

ENTER – Dat de Enterse Dagen vanwege de coronapandemie dit jaar geen doorgang kunnen vinden, was voor de organisatie van het vierjaarlijkse feest geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Integendeel, in de strijd tegen corona heeft het Enters Doel Live een extra editie ingezet, om de 70+’ers én Enterse ondernemers, waaronder de horeca, een warm hart toe te dragen. In korte tijd is er door de organisatie van EDlive, een live tv-registratie, heel veel werk verricht, om op korte termijn een extra corona-proof evenement te realiseren. Dit heeft vorige weekend, op 29 en 30 mei , een mooi bedrag van 23.884,15 euro opgebracht. Het geld wordt besteed aan zo'n zevenhonderd ouderen in Enter. Zij krijgen later dit jaar – indien het mag – een mooi avondje uit eten in nagenoeg de complete Enterse horeca.

“Op deze manier helpen we de ouderen en de horeca”, duidt mede-organisator Gerard Libbers. “‘Het is ontzettend gaaf om te zien waar zo’n klein dorp toch groot in kan zijn. Zo worden dit soort evenementen waarin we lokale doelen nastreven breed gedragen door de Enterse bevolking. Het is dan ook fantastisch om een lach op het gezicht van de Enternaar te zien in deze bizarre tijden. We zijn heel erg dankbaar dat we van talloze kanten mooie bijdrages mochten ontvangen.”

Libbers geniet nog steeds, als hij terugblikt op het evenement. “Het was weer een prachtig weekend waarin Enter heeft laten zien dat ze dit project tijdens het weekend heeft omarmd. We hebben het met een vaste groep vrijwilligers weer mogelijk gemaakt en iedereen heeft zich wekenlang in deze korte voorbereidingstijd super ingezet. Voor ons als organisatie kijken we terug op twee succesvolle dagen, die in heel Enter op een bijzondere manier zijn beleefd.”

De twaalf creatieve enthousiastelingen van EDlive hebben verschillende initiatieven ingezet om zoveel mogelijk geld op te halen. Via een online tv-stream en te zien via de lokale tv, konden kijkers van EDlive tijdens het evenement onder andere een bedrag doneren door een plaat aan te vragen of door een cheque in te leveren bij de chequebox. Om toch dicht bij de dorpelingen te komen, toerde EDlive met een groen wagentje kriskras door Enter. Zo konden de luisteraars en de kijkers van EDlive – in ruil voor een donatie – elk uur op gepaste afstand hengelen naar mooie prijzen. Deze prijzen werden beschikbaar gesteld door de Enterse ondernemers. Ook kon er aan het karretje gedoneerd worden, vanaf anderhalve meter.

Op de eerste avond van EDlive werd de online Noaberquiz georganiseerd. Zo kon de Enternaar vanuit de woonkamer gratis meespelen met de online quiz met familie, vrienden of buren. Ruim honderd teams namen deel aan deze interactieve spelshow. Op de slotdag van EDlive traden er verschillende Enterse bands op tijdens het online festival. Neet Zuuver, Apple, Virago en Broadway hebben allemaal een speciale set gespeeld voor EDlive, zodat heel Enter vanuit de woonkamer toch van livemuziek van eigen bodem kon genieten. Als ultiem hoogtepunt sloot EDlive af met een groot rijdend spektakel: de vrijwilligers maakten

een rondje door het dorp met een mobiele DJ-set om de laatste donaties op te halen.

Sinds 2018 organiseert EDlive initiatieven om geld op te halen voor diverse lokale doelen.

De editie van EDlive 2020: Enter Eerst, stond in het teken van geld ophalen voor het ouderendiner en ondernemers. Dit doen de intiafnemers door live radio en tv te maken en hierdoor creëren ze een mooie interactie met de lokale bevolking. Mocht te zijner tijd blijken dat – net als twee jaar geleden – er

geld over is na het voltooien van het initiële doel, dan zal de organisatie zich beraadslagen over een andere mooie bestemming waarmee we de Enterse (horeca)ondernemers en ouderen kunnen helpen.