Algemeen

In Memoriam

Eddy Loohuis 1948 – 2023

OLDENZAAL - Op maandag 6 maart jl. ontviel Oldenzaal een bijzonder mens. Als creatieve duizendpoot deelde Eddy Loohuis, onder andere ruim veertien jaar via De Glimlach, zijn passie voor cultuur, historie en sport via diverse creaties en initiatieven met de inwoners en geïnteresseerden van de Boeskoolstad. 

Eddy Loohuis met een van zijn werken in januari 2022.

Cartoons en kunstrubriek

Onder de lezers van De Glimlach genoot Loohuis bekendheid met zijn cartoons en kunstrubriek. Ruim dertien jaar tekende hij wekelijks een prachtige, actuele en vaak hilarische cartoon voor ons weekblad. De eerste cartoon voor De Glimlach tekende hij in december 2008. “Ben Siemerink was nog hoofdredacteur en de cartoon was in zwartwit. Ik zocht een podium voor mijn tekeningen”, vertelde Loohuis vorig jaar nog tegen deze krant. Hij was toen erg blij dat hij deze kans kreeg. Na 38 cartoons werd er kleur in de tekeningen aangebracht. Heinink Media bracht eerder twee boekjes uit met cartoons die in De Glimlach hebben gestaan. De derde en laatste bundel met cartoons bracht Loohuis in eigen beheer uit. “Het is natuurlijk leuk dat meer mensen op deze manier de strips zien. Ik zet ze ook allemaal op Facebook. En soms geef ik een cartoon aan degene die ik getekend heb. Dan lijst ik hem in. Er moet meer mee gebeuren”, zei hij daarover. Begin vorig jaar gaf hij op eigen initiatief het stokje door aan jong talent, de huidige cartoonist Leroy Oude Holtkamp.

Vanaf dat moment, februari 2022, verscheen er wekelijks een prachtig artikel over een kunstwerk in Oldenzaal van zijn hand in De Glimlach. Loohuis was blij dat hij met een van zijn vele andere talenten betrokken kon blijven bij De Glimlach. De kunstrubriek was terug te voeren op zijn boek ‘Van Balderik tot Boeskoolmenneke’, dat drie jaar geleden verscheen. Hierin volgt hij een historische lijn van openbare kunst in Oldenzaal aan de hand van 85 beelden. “Mensen zeggen vaak dat er zoveel oude dingen in de stad zijn afgebroken, maar soms was er een goede reden om dat te doen. Er is ook nog zoveel moois bewaard gebleven. Ik wil laten zien wat er nog van over is”, zei Loohuis daarover met een lach op zijn gezicht. Op zijn laatste levensdag kwam een artikel over het ‘Bleekvrouwtje’ in Stadspark De Prinsentuin uit in De Glimlach. Het artikel werd enkele dagen daarvoor nog ingeleverd door Loohuis. Door de ongeneselijke ziekte waaraan Loohuis leed werd het de laatste editie van zijn inspirerende kunstrubriek.

Aimabele docent

Loohuis volgde zelf de kunstacademie en heeft jaren in het onderwijs gewerkt. Eerst als leraar van groep vijf op de basisschool. Daarna bij een vormingscentrum met randgroepjongeren en met diverse tussenstops eindigde hij bij het ROC van Twente. In het onderwijs maakte hij veel fusies mee. Ook schreef hij Edu’Actief boeken voor maatschappijleer; het vak dat hij zelf ook gaf. “Hier heb ik leren schrijven voor doelgroepen. ‘In blokjes schrijven’, zodat de tekst duidelijk is en niet te langdradig”, vertelde Loohuis destijds. Het verklaart de prachtige boekwerken die Loohuis later uitbracht. Kenmerkend in deze boeken zijn de makkelijke leesbaarheid en aantrekkelijkheid door de vele afbeeldingen en anekdotes.

Toen Loohuis in 2012 met pensioen ging meldde hij zich als vrijwilliger bij de VVV. Hier kreeg hij de mooie opdracht om een wandelroute te bedenken die te maken had met de textielhistorie van de stad. Hieruit ontstonden niet alleen een wandel- en fietsroute, maar ook het prachtige boek met hardcover ‘RouTextiel, van Binnenstad naar Buitenplaats’ waarin de textielgeschiedenis van Oldenzaal aan bod komt. De grote fabrieken zijn inmiddels verdwenen, maar er zijn nog heel veel sporen over die Eddy met enthousiasme heeft beschreven. Net als iedereen die Eddy kende, herinneren zijn voormalige leerlingen en collega’s hem als een uitermate aimabel, positief en buitengewoon prachtmens.

Man van vele talenten

Naast ‘Van Balderik tot Boeskoolmenneke’ en ‘RouTextiel, van Binnenstad naar Buitenplaats’ bracht Loohuis, samen met zijn vaste compagnon Johan Olde Keizer met wie hij naar eigen zeggen een geolied team vormde, nog diverse boeken uit. Het laatste boek was ‘Van Plechelmus tot Plechelmus’, een fietstocht langs de Plechelmuskerken in Noordoost-Twente. Als sportliefhebber bracht Loohuis diverse fiets- en wandeltochten uit. Zelf deed de 75-jarige Loohuis nog aan walking football en maakte hij lange wandelingen met zijn vrouw Trees Vloothuis. Naast het tekenen, schrijven en sporten was Loohuis ook vaak bezig met schilderijen en gedichten waarvan hij er meer dan honderd maakte. Zijn laatste gedicht stond in zijn overlijdensadvertentie en hebben wij geplaatst onder dit artikel. De man van vele talenten laat drie kinderen en twee kleinkinderen na. Drukkerij van Barneveld, Heinink Media en De Glimlach wensen Eddy’s familie veel kracht en sterkte met dit grote verlies.

 

En als het lente wordt

Dan wandelen we samen

Weer die mooie heuvel op

Eddy