Algemeen

Echtpaar Grethe – Schukking 60 jaar getrouwd

OLDENZAAL - Op zaterdag 19 september is het echtpaar Grethe - Schukking uit Oldenzaal 60 getrouwd. Een bijzonder en feestelijk moment! Burgemeester Patrick Welman heeft het bruidspaar afgelopen zaterdag persoonlijk en namens het gemeentebestuur gefeliciteerd.

Frits Grethe (84) is van geboorte een rasechte Amsterdammer en zijn vrouw Rikie (83) is geboren in Enschede. Rikie’s vader kreeg een baan op Teuge, wat er toe leidde dat het gezin Schukking verhuisde naar Apeldoorn. Frits was als dienstplichtige wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn gelegerd. Zo kruisten de paden van een man uit de Jordaan en een vrouw uit Twente. Ze vestigden zich later in Amsterdam, waar Frits binnen de politieorganisatie doorgroeide tot rechercheur. Later zou hij in een apart landelijk rechercheteam gaan werken dat erop gericht was om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Nog later werd hij Inspecteur van de Rijksrecherche.

Rikie heeft in Amsterdam in een lingeriezaak gewerkt. Ze heeft daarnaast bestuurlijk functies vervuld en diverse cursussen gevolgd om zich te verbreden.

Frits: “Rikie en ik hadden afgesproken om naar Amsterdam (later Diemen) te verhuizen op voorwaarde dat we op latere leeftijd in Twente zouden gaan wonen.” En zo is het gebeurd. Het rijtje huizen aan de Kassandralaan was net gebouwd en (toen al) levensloopbestendig ingericht. Daar heeft het paar nu veel gemak van. Inmiddels wonen Frits en Rikie al weer 30 jaar in Oldenzaal.

Frits ”We hebben bij onze gang naar Twente bewust voor Oldenzaal gekozen. Ik wist toen al dat je in Oldenzaal als ‘import’ prima een plek in de gemeenschap kunt vinden. Oldenzalers staan open voor nieuwkomers. We zijn dan ook helemaal verweven met mensen hier. De noaberschap hier doet me veel denken aan de burenhulp die je vroeger in de Jordaan ook zag. Dat is heel waardevol. Buren, vrienden, iedereen kijkt naar elkaar om en helpt waar nodig.”

Beide echtelieden zijn nog actief. Rikie borduurt en Frits leest over politiek, filosofie en godsdienst. Hij bezoekt geregeld de sportschool.

Het paar vierde het jubileum afgelopen zaterdag met familie en komende zaterdag zijn buren en vrienden aan de beurt.

Hun recept voor 60 jaar goed huwelijk? Rikie en Frits: “Geven en nemen!”