Algemeen

Echtpaar Borghuis-Nordkamp 60 jaar getrouwd

OLDENZAAL - Vorige week maandag, 12 juni, was het echtpaar Borghuis-Nordkamp 60 jaar getrouwd. Op de trouwdag heeft Burgemeester Patrick Welman hen namens het stadsbestuur mogen feliciteren, eindelijk weer met een persoonlijk bezoek.

Het feest, in kleine kring, is afgelopen zondag gevierd. Gerrit en Annie hebben een zoon en een dochter, die kleinkinderen en een achterkleinkind.

Gerrit Borghuis (86) en Annie Nordkamp (84) wonen aan de Haerstraat en daar zit een leuk weetje aan vast. Hun huis is in 1892 gebouwd door de grootvader van Gerrit. (zie het huis met de witte zijgevel, rechts op de foto). Het is daarmee het oudste huis in rij aan de Haerstraat (toen nog ’n Zwat’nweg genoemd). En Gerrit en Annie zijn ook de langst wonenden aan de Haerstraat, ze wonen er 60 jaar samen.

Gerrit is al jong begonnen in de bouw. Hij heeft tot zijn militaire diensttijd gewerkt bij aannemer Ten Oever. Tijdens zijn diensttijd wordt hij uitgezonden naar Nieuw Guinea. Na terugkomst werkt Gerrit bij E.M.O. in Enschede, waar winkelinrichtingen werden gemaakt, later zou hij bij bouwbedrijf Vos gaan werken. Zijn bouwkundige talent heeft hij ook nuttig gemaakt bij de vele verbouwingen aan het huis. Gerrit: ”Alleen de voorgevel is door de jaren heen hetzelfde gebleven.”

Annie heeft tot haar 24e met veel plezier gewerkt bij Gelderman. Annie: “Tot we gingen trouwen, dat ging toen zo. Ons eerste kind kwam niet lang daarna, dus het paste me ook wel om te stoppen.”

Het paar heeft elkaar leren kennen bij dansschool Kolmschot. Annie: “Mijn vriendin had verkering met een vriend van Gerrit en zo kwamen we vaak in contact met elkaar.”

De hobby’s van Gerrit zijn in de tuin overduidelijk te zien: vogels en bloemen. De tuin is tientallen meters diep en het is een galerij van vogelverblijven en schitterende bloemen, met de Fuchsia in de hoofdrol. Gerrit: “Ik heb wel 23 varianten in de tuin, in allerlei kleuren en groottes.” Gerrit is ook actief geweest in de muziek. Gerrit: “Ik heb 27 jaar slagwerk gedaan bij het Semper. Later ben ik, samen met mijn broer en mijn vader, een Tiroler Orkest begonnen. De huidige Bonkenbarg Kapel is daar uit voortgekomen.”

Annie: “Ik heb geen hele uitgesproken hobbies, nou ja, mijn gezin natuurlijk en niet te vergeten mijn familie, ik deed veel samen met mijn zussen.”

Kamperen was ook 40 jaar lang een hobby van beiden. Annie: “We gaan nu niet meer weg, maar in zo’n mooie grote tuin als wij hebben, is het elke dag vakantie!”

Hoe je samen gezond oud wordt? Gerrit: “In het leven is het geven en nemen, dat geldt ook binnen het huwelijk. En als je gezond oud wilt worden moet je gewoon aan het werk blijven.”