Algemeen

Duizenden bezoekers genieten van zonovergoten Agrifair 2022

RECTUM/YPELO – De organisatoren van de Agrifair hebben vorige week laten zien waar ze twee jaar op hebben lopen broeden. De andere indeling van het terrein aan de Enterweg zorgde voor een nieuwe en frisse beleving van het Wierdense evenement. Na noodgedwongen stilte van twee jaar door alle coronaperikelen kon het duizendkoppige publiek weer genieten van de vaste ingrediënten: revue, fokvee, autorodeo, zitmaaierrace, trekkerslep en de befaamde loonwerkerswedstrijd.

De tent was drie avonden achter elkaar zo goed als uitverkocht voor de revue van Wierden Geet Vedan. Een flinke domper voor de leden en het publiek was het beroerde geluid op de woensdagavond, waardoor een deel van de grappen en grollen niet in de zaal overkwamen. Ondanks die tegenslag kijkt Herma ter Keurs terug op een puike editie. “Wij hebben een fantastische week achter de rug! Maandag bij de opbouw stond er meteen een club vrijwilligers die hielp om de handen uit de mouwen te steken. En die vrijwilligers bleven alle dagen om alles op te zetten. Dat mocht ook wel, want we hadden het terrein anders ingericht en dat was in het begin wat lastig en wennen.”

Op vrijdag en zaterdag was het dan zo ver: de 2022 editie van de Agrifair. Het weer werd warmer dan voorspeld, waardoor de kalveren en koeien op de fokveedag een zeer warme dag troffen. “Fantastisch hoeveel tijd, geduld en liefhebberij erin is gestoken om zowel de kalveren als oudere dieren zo goed mogelijk te presenteren”, aldus Ter Keurs. Dagkampioen werd van de familie Schröder uit Geesteren.

De zitmaaierrace was een goede graadmeter voor de autorodeo op zaterdag waar zo'n 130 auto's elkaar beconcurreerden. terwijl op de naastgelegen baan wat meer pk's indruk probeerde te maken tijdens de trekkerslep.

De loonwerkerswedstrijd, waaraan deze editie vijf loonwerkers meededen, bezorgde bewonderenswaardige momenten: millimeterwerk met een zenuwspiraal of puzzelstukjes leggen met grote machines. Ondanks de betere prestaties op de kraanmachine door loonbedrijf De Weer werd de wisselbeker uiteindelijk toch overhandigd aan Loonbedrijf Ten Cate.

<KADER><foto's AgriFair – Zitmaaier>

Spannende zitmaaierrace

Ondanks het warme weer werd vrijdagmiddag de zitmaaierrace op de Agrifair goed bezocht. Enkele honderden raceliefhebbers kwamen op het evenement af, om de verrichtingen van onder andere de Enterse Ilse van Heek te zien. Ilse is een van de weinige dames die zich in het racegeweld durft te mengen en ze doet dat met verve. Het is duidelijk een mannenwereld, waar diegene met de meeste pk’s en beste stuurkunsten de scepter zwaaien. Toch lukte het Klara Norg om als enige dame een podiumplaats te veroveren.

Mannen als een Stefan Spekreijse, die bijna naast de racebaan woont, had de taak om zich hoe dan ook in de picture te rijden. Adel verplicht en hij deed wat hij moest doen. Met twee keer binnen de eerste drie in verschillende Manches was hij een van de betere. De uit Enter afkomstige rijder Henrik Rohaan was net vader geworden en moest afzeggen en hij werd succesvol vervangen door Nico van Harten. De wedstrijden werden verreden in drie Manches. Drie Manches voor de Superklasses A en B en drie Manches voor de Specials klasse A en B waarbij de Specials meer pk’s (tot wel honderd pk!) hebben en dus harder gaan. De rijders met de snelste tijden over de drie manches worden winnaar en daar gaat het dus af en toe om tienden van seconden. De snelste rondes waren 18.5 seconde.

Er stond een internationaal veld aan de start, want ook vanuit Duitsland waren er deelnemers en winnaars. Dit jaar 2022 is door alle coronabeperkingen een overgangsjaar, waarin geen kampioenschap zal worden verreden over meerdere wedstrijden, maar er alleen wordt geracet voor dagbokalen. Volgend jaar kan naar verwachting gewoon een nationaal en regionaal kampioenschap worden verreden. De meest in het oog springende rijders waren Cornald Tijhof (kwam door een spinning op achterstand) Dennis Jansen, Christopher Kaiser (Duitsland) en Gerjan Beunk. Op 3 september is de voorlopig laatste wedstrijd in Wierden aan de Aadorpsweg.

De winnaars in Superklasse A:

1.Dennis Jansen

2.Rick Rinkema

3.Stefan Spekreijse

De winnaars Superklasse B:

1. Christopher Kaiser

2. Martin Engemann

3. Klara Norg

De winnaars bij de Specials A:

1. Marcel Achteresch

2. Stefan Spekreijse

3. Cornald Tijhof

De winnaars bij de Specials B

1. Nico van Harten

2. Devy Veltman

3. Gerjan Beunk