Algemeen

Dorpshuis ’t Eschhoes in Vasse is voortaan beter toegankelijk dankzij nieuwe traplift

VASSE - Het bestuur van de stichting ‘t Eschhoes streeft naar een optimale toegankelijkheid van Dorpshuis ’t Eschhoes. De traplift die er maandag 13 februari officieel in gebruik werd genomen, draagt daar een essentieel steentje aan bij. Hierdoor kunnen ook minder valide bezoekers de bovenverdieping bereiken om er vanaf de tribune een sportwedstrijd te volgen in de sportzaal. De realisatie van de traplift was mede mogelijk dankzij financiële donaties van het Gehandicaptenplatform Tubbergen en het Rabofonds.

Voor de komst van een traplift zocht het stichtingsbestuur van ’t Eschhoes de samenwerking op met het Gehandicaptenplatform Tubbergen. Laatstgenoemde startte met gemeente Tubbergen in 2020 het initiatief om bij de top vijf van meest inclusieve (toegankelijke) gemeenten van Nederland te behoren.

Steeds meer activiteiten op de bovenverdieping

Als multifunctioneel gebouw beschikt ’t Eschhoes, naast diverse ruimtes op de begane grond, over een bovenverdieping met een drietal overlegruimtes, een multifunctionele ruimte en een tribune om het spel in de (sport)zaal te aanschouwen. De bovenverdieping was tot voor kort echter uitsluitend via twee trappen te bereiken. Hierdoor was het voor mensen met een beperking lastig, zo niet onmogelijk om de etage te bereiken.

“Dit betekende onder meer dat deze groep, zowel jong als oud, bekenden niet konden aanmoedigen vanaf de tribune tijdens een (sport)wedstrijd”, vat stichtingsvoorzitter Ronny Booijink van ’t Eschhoes, samen. “Daarnaast wordt het gebouw ook – en steeds meer- ingezet voor dagopvang van ouderen en houdt een schilderclub er activiteiten. in de multifunctionele ruimte op de bovenverdieping.”

’t Eschhoesbestuur zag het als een groot gemis dat deze ruimtes slecht toegankelijk zijn voor minder validen  De doelstelling om een optimale toegankelijkheid te bieden voor vrijetijdsbesteding en ontmoeting, kent hierin dus een beperking.

Onderzoek naar toegankelijkheid openbare gebouwen

Het Stichtingsbestuur zocht daarom de samenwerking op met het Gehandicaptenplatform Tubbergen - dat vanaf 1 januari met de Seniorenraad  gemeente Tubbergen verder gaat als Platform Inclusiviteit Tubbergen (PIT). Samen met de gemeente Tubbergen startte het Gehandicaptenplatform al eerder het initiatief is gestart om in de top van meest inclusieve (toegankelijke) gemeenten van Nederland te komen. Hiervoor ondertekenden Leo Stamsnieder, voorzitter van het Gehandicaptenplatform Tubbergen, en wethouder van Tubbergen Hilde Berning als eerste Twentse gemeente in januari 2020 het VN-manifest ‘Iedereen doet mee’.

Wat hieruit voortvloeide was een onderzoek naar de toegankelijkheid van diverse openbare gebouwen in de gemeente,  waaronder ’t Eschhoes. Een van de aanbevelingen die uit het opgestelde rapport naar voren kwam, was  het toegankelijker maken van de bovenverdieping voor minder valide mensen.

Traplift en aangepast straatwerk verlagen de drempel

“Als Stichtingsbestuur onderzochten we de mogelijkheden”, vervolgt Booijink. “We concludeerden dat een traplift uitkomst kon bieden en vroegen mogelijke subsidies aan. En met succes. Van het gehandicaptenplatform Tubbergen en van het Rabofonds ontvingen wij een mooie financiële bijdrage van elk €1500,00. Tevens kwam de installateur, Otolift ons commercieel tegemoet. Vanuit ’t Eschhoes vulden we het benodigde bedrag verder aan.”

Eind vorig jaar werd de traplift geïnstalleerd en kon onlangs dankbaar in gebruik worden genomen. Daarmee is de bovenverdieping beter bereikbaar. “Voor een optimale toegankelijkheid verhoogden we tevens het straatwerk voor de entree van ’t Eschhoes”, laat de voorzitter weten. “De drempel is nu letterlijk en figuurlijk verlaagd.”