Algemeen

Door de Almelose teststraat voor corona

ALMELO – Sinds twee weken is de nieuwe coronatestlocatie van de GGD in Almelo geopend. Nu de kinderen weer naar school gaan, komen de snottebellen ook weer. En dus viel ook deze mama, en redacteur van Hallo Almelo, ten prooi aan de griepverschijnselen. Of is het meer dan dat? Om corona uit te sluiten maakte ik een afspraak voor een ritje door de Almelose teststraat voor corona.

Ingang van de coronatestlocatie van de GGD in Almelo.

Het lijkt wel of iedereen zich wil laten testen. De site van Rijksoverheid laat mij steeds weten dat de site overbelast is. En dus pak ik de telefoon. Mijnpersonalia worden gecheckt en mijn klachten worden doorgenomen. De eerstvolgende mogelijkheid in Almelo is over twee dagen. Ik krijg een tijdstip mee en de melding dat ik aan kan sluiten in teststraat 1. “Het duurt maar drie minuutjes”, geeft de vrouw aan de andere kant van de lijn aan. Ze wenst me nog veel beterschap voordat ik ophang.

Twee dagen later rijd ik ietwat zenuwachtig in mijn auto naar de bedrijfsloods aan de Edisonstraat 6. Op facebook zag ik enkele verhalen voorbij komen dat de test geen pretje moet zijn. Vooral dat watje dat ze met een stokje tegen je gehemelte aan prikken.

Op het afgesproken tijdstip sluit ik met mijn auto aan in de rij voor de teststraat. Ik word hartelijk welkom geheten door een jongeman, die de bevestigingsmail graag wil zien. Er staan enkele auto’s voor me in de rij, achter me is een jongeman op zijn fiets. Na zo’n twintig minuten wachten mag ik de teststraat inrijden. Het portier moet open en er wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren. Ik moet mijn neus snuiten en daarna gaat de vriendelijke mevrouw, met mondkapje op, met een extra lang wattenstaafje in mijn mond. “Het kan een kokhalzend gevoel geven”, zegt ze vriendelijk. Nou, dat is zachtjes uitgedrukt. Alsof ze mijn huig wil kietelen. Daarna is mijn neus aan de beurt. Een nieuw stokje wordt achterin geport, tegen m’n neusschotje aan. Volgens mij heb ik nog net geen bloedneus. Maar het is niet voldoende, dus m’n andere neusgat wordt ook nog leeg gepeuterd. En toen was het al klaar. Ik krijg een folder mee met de regels; onder meer dat ik binnen moet blijven totdat de uitslag bekend is.

Maximaal twee dagen wachten op de uitslag. Al dat gewroet in mn keel en neus heeft wel een voordeel: volgens mij is al mn snot weggehaald. Ik nies en hoest sindsdien minder.

De volgende dag word ik al tijdens de avondmaaltijd gebeld. Ongeveer 30 uur na het afnemen van de test. Ik ben negatief getest op corona. De vrouw aan de andere kant van de lijn benadrukte wel de 1,5 meter afstand te blijven bewaren en wenst me een fijne avond.

Ook testen?
Wie milde klachten als hoesten, neusverkoudheid en verhoging ervaart of zwaardere klachten heeft, kan een afspraak maken op rijksoverheid.nl of bellen naar 0800-1202. Bellen voor een afspraak kan dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur. Met een ID of paspoort kun je op het afgesproken tijdstip terecht in de voormalige bedrijfshal van Potijk aan de Edisonstraat. Wie getest is, dient in elk geval twee dagen thuis te blijven. Vaak volgt het al dan niet verlossende telefoontje al binnen 24 uur, afhankelijk van de drukte.

Meer informatie over de coronatest en de Twentse testlocaties is te vinden op de website van de GGD Twente: www.ggdtwente.nl/coronatesten.