Algemeen

Dodenherdenking Albergen dinsdag 4 mei wederom zonder publiek

ALBERGEN - Daar waar het gebruikelijk is dat leden van het Oranje Comité, Concordia, Jong Nederland, basisschoolleerlingen van Kadoes, genodigden en belangstellenden aanwezig zijn, vindt de dodenherdenking in Albergen op dinsdag 4 mei ook dit jaar weer zonder publiek plaats.

Als gevolg van de maatregelen rond Covid-19 worden door enkele leden van de ‘Werkgroep 4 mei’ in beperkte mate gepast vorm gegeven aan de herdenking. Zo zal de vlag bij het monument dat door de groepen 7 en 8 van basisschool Kadoes geadopteerd is halfstok gehesen worden en zal het signaal taptoe (bekend als The Last Post) worden geblazen. Er wordt een bloemstuk gelegd met daarbij een passende tekst, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Hierna zullen de kerkklokken worden geluid.


Voorafgaand aan deze herdenking wordt door Jong Nederland bloembakjes geplaatst bij de oorlogsgraven en de graven van door oorlogsgeweld omgekomen dorpsgenoten. Van de diverse activiteiten worden foto’s gemaakt en na afloop gedeeld op diverse social media.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op om het taptoesignaal mee te spelen vanuit huis en het Wilhelmus mee te zingen. Ook kunt u om 20.00u thuis een kaars ontsteken als teken van verbondenheid met alle door oorlogsgeweld omgekomen slachtoffers die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Uiteraard kan iedereen in de dagen na de herdenking ook zelf het monument bezoeken. De werkgroep roept nadrukkelijk op om de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan daarbij in acht te nemen.