Algemeen

‘Dinkelloo Beweegpark’ met een Voedselbos in ontwikkeling opengesteld voor iedere belangstellende

DENEKAMP - Onder de naam ‘Dinkelloo Beweegpark’ is onlangs tussen het parkeerterrein naast het Kulturhus Denekamp en Sportcomplex Dorper Esch een met moderne fitnesstoestellen ingerichte openlucht  sportaccommodatie geopend. 

Op de voormalige ligweide van het eveneens vroegere Denekampse zwembad is tevens een Voedselbos aangeplant met daarin o.m. fruitbomen en bessenstruiken. De aanplant vond eerder op de openingsdag plaats door de schooljeugd in het kader van de jaarlijkse Boomfeestdag (zie elders in deze DV) . Het waarom van dit initiatief werd tijdens de ontvangst in het Kulturhus en voorafgaand aan de officiële openstelling kort en bondig verwoord door mede-initiatiefneemster Els Schopman: “Artsenonderzoekers hebben aangegeven  dat gezond ouder worden beïnvloed wordt door twee componenten: voldoende bewegen en sociale contacten en gezond eten hoort daar ook bij. Dat geldt voor ouderen, maar ook voor jongeren en voor kinderen…” Goede voeding in combinatie met bewegen. En de mogelijkheid daartoe biedt nu dan dit Dinkelloo Beweegpark, waarvan de naam is bedacht door Natura Docet-directeur Theo Meereboer (‘Een loo is immers een open plek in het bos….’) Ook bij Natura Docet en de locatie van de Imkervereniging op Het Goor zijn Voedselbossen gepland. In eerdere DV-edities is al vrij uitvoerig aandacht besteed aan het ‘waarom’ en het ‘hoe’ van deze openbare locatie, want iedereen, jong en oud, mag er gebruik van maken. Voor dat laatste hebben zich ook al meerdere clubjes gemeld, georganiseerde en ‘spontane’. Daaronder uiteraard de Vitalityclub Denekamp. ‘Uiteraard’, omdat het initiatief ook uit dat midden  is gekomen. Het voert hier te ver om in te gaan op de vraag: wat is een Vitalityclub, al is het uit de naam wel op te maken. De Denekampse club met inmiddels 60 leden begon overigens pas twee jaar geleden als een wandelclubje van acht personen.

Van ‘Waarom hier geen beweegtuin, zoals in Spanje? ’naar Beweegpark’

Els Schopman, verpleegkundige van Buurtzorg en vertegenwoordiger van de Vitalityclub, daarover: “Gerrit van den Hoeven van de Vitalityclub vroeg me twee jaar geleden waarom Denekamp geen beweegtuin heeft zoals in Spanje. Dus zijn we aan de slag gegaan op zoek naar wat , waar, hoe en met wie. Een plek naast het Kulturhus stond bovenaan  het verlanglijstje.” Een beweegtuin voor iedereen en dus op pad om mede-initiatiefnemers te vinden en dat lukte. Els: “Wij, Gerritiedere, SWTD, Kulturhus. Dorpsraad, gemeente en Buurtzorg stonden voor vele uitdagingen. Wij zijn daar doorheen geleid door Angela Holweg van de Sesam Academie, een vrijwilligersorganisatie van professionals die maatschappelijke initiatieven ondersteunen . Zij moedigde ons aan vast te houden aan onze ideeën en vooral groots te blijven denken Grote dank daarvoor. En dit is wat er nu staat…” Om dat te gaan bekijken wandelde Schopman met alle aanwezigen via de achteruitgang van het Kulturhus naar de ingang van het beweegpark. Vervolgens werd als eerste de naam ervan onthuld door Els en André Haafkes, (samen met  Marian Mensink) de vrijwilliger-coach van de Vitalityclub. De officiële openingshandeling, heel simpel het doorknippen van een lintje,  werd verricht door wethouder Ilse Duursma samen met Clare Leferink, met haar 84 levensjaren het oudste lid van de Vitalityclub en de 8- jarige Indy van der Aa. Ilse: “We staan hier op een plek waar ik heel wat uren heb doorgebracht toen ik er als klein meisje rende en speelde op de speelweide van het buitenbad . Nu een plek in het hart van Denekamp en een geweldig initiatief vanuit de samenleving. Het werd een grootschalige en vooral prettige samenwerking tussen instanties, groepen mensen en uiteindelijk natuurlijk de bewoners. We kunnen hier nu met z’n allen actief genieten en bewegen. Een plek van u en voor u…!” Over het kostenplaatje op deze feestdag geen nader toelichting, maar geld is nog altijd welkom en daarom was men blij met de cheque die de Rabobank aan het eind van de bijeenkomst uit haar speciale fonds kwam aanbieden. En  Karin Snijders, coördinator van het Kulturhus en daarmee gastvrouw van al de vergaderbijeenkomsten daar: ‘Snap je nou dat ik heel trots ben……?’ Terecht Karin, dat snappen we best …..

 

Tekst/foto’s: PBJ

Uw reactie