Algemeen

Dinkelland en Tubbergen vieren samengaan Sociale Werkvoorziening

DINKELLAND / TUBBERGEN - Voor de 215 medewerkers van de Stichting Participatie Noaberkracht (SPN) was er woensdag 18 mei een groot feest. Bij WILD bijzonder vissen in Reutum werd gevierd dat Dinkelland en Tubbergen samen zijn gaan werken binnen de Sociale Werkvoorziening en delen van de Participatiewet. Het samengaan van beide gemeenten vond al op 1 oktober 2021 plaats, maar door corona moest het feest uitgesteld worden. 

Al in 2019 zijn de gemeenten Dinkelland en Tubbergen een onderzoek gestart naar de organisatie van de Sociale Werkvoorziening binnen hun gemeente op de langere termijn. Daarbinnen moest ook plek zijn voor de inwoners met een arbeidsbeperking, die onder de Participatiewet vallen. “Dinkelland heeft daarvoor in het verleden de Stichting Participatie Dinkelland (SPD) opgericht. Tubbergen had dit, met vijf andere gemeenten, al zo’n 50 jaar bij SOWECO ondergebracht”, legt bestuurder-directeur Wim Potijk uit. “Toen halverwege 2020 werd besloten dat SOWECO zou stoppen, kwam alles in een stroomversnelling. De optie om Tubbergen samen op te laten trekken met Dinkelland kwam steeds nadrukkelijker in beeld. Beide gemeenten werken ook al intensief samen binnen de organisatie Noaberkracht.”

Inzet achter de schermen

Nadat in 2021 het definitieve besluit tot samenwerking werd genomen, is er achter de schermen veel werk verricht. “Voor ons stond voorop dat de medewerkers hier zo weinig mogelijk van moesten merken”, vertelt Wim Potijk. “De mensen van Tubbergen hadden al veel onrust en onzekerheid bij SOWECO meegemaakt en voor de SPD mocht de komst van Tubbergen niet tot al te veel veranderingen leiden. Ik denk dat we in die opzet zijn geslaagd. Het is ons gelukt om iedereen op dezelfde werkplek te houden, met vrijwel dezelfde collega’s en leidinggevenden. Daarbij heeft het enorm geholpen dat we een aantal personeelsleden van SOWECO over konden nemen. Zij konden het begeleiden van de mensen gewoon voortzetten binnen de nieuwe organisatie. Daarnaast heeft Noaberkracht veel ondersteuning geboden om de nieuwe organisatie in te richten. Ook van SOWECO kregen we daarbij alle medewerking. Daar zijn we beide partijen erg dankbaar voor. Mede hierdoor verliep voor de medewerkers de overgang naar de SPN vrijwel geruisloos.”

Kennismaking

Tijdens het feest was er gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe collega’s uit de andere gemeente, onder het genot van een drankje en een heerlijke Afrikaanse braai. Ook was er een liveoptreden van volkszanger Wilfried Wildschwein. Wethouder Hilde Berning, van de gemeente Tubbergen, sprak de medewerkers kort toe. “Ik ben erg blij dat de samenwerking tussen Dinkelland en Tubbergen op zo’n goede wijze tot stand is gekomen en heb er alle vertrouwen in dat er voor de SPN en al haar medewerkers een mooie toekomst is”, aldus de wethouder.

Het laatste woord was aan Lars Bekhuis, met 20 jaar de jongste aanwezige. Lars is via de Participatiewet in dienst gekomen van de SPN. Hij is gedetacheerd naar de groenvoorziening van Noaberkracht, waar hij sinds kort maaiwerk verricht. “Ik ben erg blij met mijn baan bij de SPN en het werken in het groen”, sprak hij tevreden uit.