Algemeen

‘Geef elkaar de ruimte’

Diamanten huwelijkspaar De Vos – Hommel:

‘Uit verliefdheid kan liefde groeien’. Het diamanten echtpaar I.W de Vos – Hommel is daar na een huwelijk van 60 jaar als ervaringsdeskundigen stellig van overtuigd. Ruim 60 jaar geleden ontbrak die wetenschap nog toen zij elkaar toevallig tijdens een bijeenkomst van Youth for Christ in Doorn tegenkwamen. Het werd in eerste instantie een liefde op afstand tussen Johan uit Zuid-Holland en domineesdochter Ingrid uit Duitsland. Maar uit de briefwisseling groeide meer en uiteindelijk besloot Johan wat naar het oosten op te schuiven. In 1960 vond hij werk bij Stork in Hengelo en Ingrid ging als verpleegkundige in dezelfde plaats aan de slag.

“Toen wij trouwden in 1962 kenden wij elkaar eigenlijk nauwelijks”, herinnert Ingrid zich nog. “Wij hebben elkaar in het huwelijk pas leren kennen”. Die opmerking ontlokt Johan de constatering dat uit verliefdheid liefde kan groeien. 

Beiden hadden in het begin van die jaren ‘60 al een behoorlijk bewogen leven achter de rug. Ingrid – in 1941 in Polen geboren – moest als gevolg van de oorlogsperikelen voortdurend van onderkomen verkassen. “Mijn moeder heeft ons overal doorheen gesleept”, is zij overtuigd.

Voor Johan kwamen de problemen later. Om precies te zijn, in 1953. De watersnood trof ook Goeree Overflakkee waar hij woonde. Toen de dijken eenmaal gebroken waren steeg het water overal razendsnel en voor hij het wist stond het water anderhalve meter hoog. “Wij moesten toen wel maken dat wij wegkwamen”.

Dat twee mensen elkaar na zo’n avontuurlijk verleden treffen, is op zich opmerkelijk. Maar het is toch allemaal goed gekomen. Johan werd bij Stork logistiek medewerker en reisde in die hoedanigheid zo ongeveer de hele wereld rond. Ingrid had de zorg voor een gezin dat met twee dochters en een zoon was uitgebreid en was daarnaast op verschillende terreinen actief zoals bij de Koninklijke Vergeer waar onder meer ambtsketens voor burgemeesters in haar portefeuille zaten.

Toen burgemeester Jan Pierik het echtpaar vorige week namens de gemeente kwam feliciteren met hun diamanten huwelijk, ging haar belangstelling automatisch uit naar de 30 jaar oude keten die de burgervader droeg.

Ingrid ontwikkelde belangstelling voor poëzie en proza en maakte deel uit van een clubje dichters onder het motto: ‘Niet zwichten, maar dichten’. Zij heeft inmiddels een bundel uitgegeven en maandelijks wordt er met gelijk gestemden bijeen gekomen in de bibliotheek.

Voor Johan kwam er in 1998 na 37 jaar trouwe dienst een eind aan het rondreizen en kon hij van zijn pensioen gaan genieten. Dat doet hij na 24 jaar nog steeds.

Of beiden nog een geheim hebben voor een lang en gelukkig huwelijk?

“Jazeker! Geef elkaar de ruimte om zichzelf te zijn”.