Algemeen

De zompen varen vanaf 1 juli weer over de Regge

RIJSSEN/ENTER – De zompen varen weer. Zowel de Regt door Zee, vanaf de haven bij de Pelmolen, als de zompen De Vrienschap vanaf de Enterse Waarf en De Schuttevaer vanuit Hellendoorn gooien op 1 juli de trossen weer los.

 

De Rijssense zomp de Regt door Zee heeft op de scheepswerf Enterse Waarf haar jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad en is deze week weer terug in de botenloods bij het haventje van de Pelmolen in Rijssen. Het onderhoud heeft een lange tijd geduurd door het stilliggen van de werkzaamheden op de werf. “Gelukkig waren de zompen van Enter en Hellendoorn al klaar. Ook alle activiteiten van de Regionale Stichting Enterse Zomp hebben in verband met het coronavirus stilgelegen. Alle vaartochten waren tot 1 juli aanstaande geannuleerd”, vertelt bestuurslid Henk Siegerink.

 

Maar het varen gaat weer beginnen. In de maanden juli en augustus varen de zompen elke dag over de Regge. Van maandag tot en met zaterdag zijn er vaarten in Rijssen, Hellendoorn en Enter. De zomp kan ’s middags om 13.00 uur,14.30 uur en om 16.00 uur geboekt worden. In de avonduren is er nog een vaart om 19.00 uur. De tochten zijn online te boeken. De boot huren kan ook: de huurprijs is per uur 45 euro. Alle informatie over de mogelijkheden zijn te vinden op de site.

 

“Na iedere vaart wordt de boot eerst weer ontsmet. Bij deze zijn altijd twee schippers aanwezig die alles kunnen vertellen over het wel en wee van de vroegere schippers, het natuurschoon, de vernieuwde meanderende Regge et cetera.”

 

 “Ongeveer tweehonderd jaar geleden voeren 120 zompen vanuit Enter over de Regge richting de Hanzesteden Kampen en Zwolle”, vertelt schipper Gert Tempelman aan boord van de Regt door Zee enthousiast. “Nu is de autoweg A1 belangrijk voor het vervoer, maar in die tijd was dat de rivier Regge. De wegen waren toen nog onverhard, in de winter met veel modder en in de zomer te stoffig. De zomp was het vervoermiddel om onder andere hout, eieren, klompen, turf en dergelijke en later ook jute en katoen te vervoeren.”

 

Nadat jaren geen zomp meer over de Regge voer, werd in 1986 door een groep geïnteresseerden weer een nieuwe zomp, de Regt door Zee, te water gelaten. Deze kwam te liggen in de haven bij de Pelmolen in Rijssen. Maar omdat de Zomp vroeger altijd in Enter was gebouwd, kwam daar in 2009 opnieuw een scheepswerf. De eerste zomp die daar gebouwd werd was De Vriendschap, die nu aan de plas De Lee in Enter ligt. Een paar jaar later werd de vloot verder uitgebreid en kwam de Enterse zomp De Schuttevaer achter de IJsfabriek in Hellendoorn te liggen, ook weer gebouwd op de scheepswerf in Enter.

 

Met deze drie schuiten van het type Enterse Zomp, kan nu gevaren worden in Enter, Rijssen en Hellendoorn.
Siegerink: “De boten zijn voor allerlei andere tochten te huren, alleen nu in deze coronatijd kunnen we een beperkt aantal gasten meenemen. Onder voorwaarden van ons protocol waarin hygiëne en veiligheid centraal staan evenals de regels met betrekking tot ontsmetting die in acht genomen moeten worden. Dit om zo de gezondheid van de gasten en vrijwilligers te waarborgen. Dit geldt niet alleen bij de opstapplaatsen in Rijssen en Hellendoorn maar zeker ook op de Waarf in Enter. Het terras is op deze plek ook open tijdens de vaarten. Een mooie gelegenheid om daar, tijdens het fietsen of wandelen, in het Reggedal een kopje koffie of iets anders te nuttigen. In Rijssen kan men, na het bezoek aan de Pelmolen en een vaartocht over de Regge met de Regt door Zee, ook wandelen in de mooie natuur rondom het kasteel en het park.”

 

“Vaartochten als ‘Romantische Avondroodtocht’, de ‘Overtoomtocht’ en de ‘Vroege Natuurvaart’, die altijd erg in trek waren, hebben we helaas in verband met het coronavirus moeten annuleren. Mogelijk kan dit bij versoepeling van de corona regelgeving nog weer veranderen.”

 

Meer informatie op www.entersezomp.nl of via info@entersezomp.nl of telefoon 06 - 5177 3357 of de Facebookpagina.