Algemeen

‘De Zelfpers’ tweede thriller van Wendy Eerland

OLDENZAAL - De Oldenzaalse schrijfster Wendy Eerland heeft net haar tweede boek, De Zelfpers, uitgegeven. Hoewel dat eerst niet haar bedoeling was, is het boek een vervolg geworden op haar debuut van een jaar geleden: Ontploffingsgevaar.

Wendy heeft journalistiek gestudeerd maar haar schrijverschap staat daar eigenlijk los van. Wendy: “Toen ik klaar was met mijn studie was er in de geschreven pers nauwelijks brood te verdienen. Ik heb allerlei dingen gedaan: een huis verbouwen, ben taxichauffeur geweest en ik heb een cateringbedrijf gehad, totdat corona toesloeg. Op dit moment werk ik bij de Oldenzaalse donutfabriek Europastry en maak ik taarten en desserts voor Tante Annie’s en Ome Hans. Vorig jaar lag haar debuut Ontploffingsgevaar in de winkel. Een thriller, maar voor Wendy was het meest spannende eigenlijk wat de lezer ervan zou vinden. Wendy: “En of die lezer niet mocht gaan denken dat ik als persoon lijk op de hoofdfiguur. Maar, ik heb veel positieve reacties gehad, ik heb zelfs vriendinnen weer aan het lezen gekregen, dat is toch ook een compliment?”

Wendy: “Vorige zomer was ik met mijn gezin in de bergen ergens in Beieren. Een rustige omgeving en daar kwam Samantha, de hoofdpersoon uit mijn eerste boek, steeds weer in mijn gedachten. Ik ben wat losse notities gaan maken met ideeën voor een nieuw verhaal en dat heb ik in het afgelopen halfjaar uitgewerkt tot een nieuw boek.”

Het schrijven van haar tweede boek ging Wendy gemakkelijker af dan haar eerste.

Wendy: “Waar ik bij Ontploffingsgevaar dichtbij de voorgenomen structuur en verhaallijn bleef heb ik me bij het schrijven van De Zelfpers meer vrijheid gegund. Het boek is daardoor ook beter geworden, vind ik. Het verhaal ontstond eigenlijk al schrijvende. Natuurlijk lees je geschreven stukken opnieuw en verfijn je de tekst hier en daar. Voor de controle van het hele boek is mijn vriend Bart mijn klankbord. Hij ziet waar zinnen niet lopen of teksten niet duidelijk zijn. Maar met het verhaal mag hij zich niet bemoeien!”

Het door Wendy gekozen genre komt niet uit de lucht vallen.

Wendy: “Ik ben gek op Engelse en Scandinavische thrillers en misdaadseries op TV.” Wendy schaart haar boeken onder de categorie psychologische thrillers.

Wendy: “Het verhaal is opgetekend vanuit het hoofd van Samantha, de hoofdfiguur. In het verhaal ontwikkelt zij zich als persoon, je leert nieuwe kanten van haar kennen.”

Zitten er autobiografische trekjes in Samantha?

Wendy: “Nee hoor, gelukkig niet, zou ik zeggen. Samantha is bepaald geen sympathiek persoon. Er zijn wel locaties in het verhaal waar ik zelf geweest ben en die me geïnspireerd hebben. Denk aan de bergen in Beieren, maar ook aan Polen waar ik op vakantie geweest ben met mijn vriend. Voor de Oldenzaalse lezers is het leuk dat het verhaal zich ook afspeelt op het Hulsbeek en op de werkvloer van ‘een’ donutfabriek.”

De Zelfpers is prima te lezen zonder Wendy’s eerste boek te kennen. 

Wendy: “Het verhaal begint met een rechtbankverslag en het ontwaken van Samantha uit haar coma. Dat is een helder uitgangspunt voor de lezer.”

Komt er een derde boek aansluitend op het verhaal van De Zelfpers?

Wendy: “Nee, dat verwacht ik niet, maar je weet natuurlijk nooit! De Zelfpers heeft een open eind, dus alles kan, maar mijn volgende boek kan ook een heel andere invulling krijgen. Misschien ga ik wel een spannend kinderboek schrijven.”

Grote voorbeelden in de schrijverswereld heeft ze niet. Wendy: “Je moet je ook niet blindstaren op die grote namen. Ik hoef zelf ook niet een beroemd schrijver te worden. Veel mensen willen schrijven, maar zijn te bescheiden. Je moet gewoon beginnen met schrijven…. maar het ook afmaken natuurlijk!”

De Zelfpers is te koop voor € 21,99 bij Boekhandel Broekhuis, Vako (Vijfhoek), Cigo (winkelcentrum De Thij) en op Bol.com.

De Oldenzaalse Bibliotheek heeft het boek ook in de uitleencollectie opgenomen.