Algemeen

De Vrijdag Verlossing: Lekkere Bornse biertjes proeven

BORNE - Zo, dat was voor iedereen een heerlijk Borns biertje proeven tijdens De Vrijdag Verlossing. Op deze mooie zomer vrijdagmiddag stonden zelfs de strandstoelen klaar op plein van het Kulturhus Borne.

Door Hans Kamphuis

Voor deze tweede editie van het redelijk nieuwe, maandelijkse evenement De Vrijdag Verlossing was het weer dus prima. Om circa 16.00 uur waren de organisatoren nog druk in de weer met de laatste voorbereidingen op het plein voor het Kulturhus voordat de bezoekers kwamen. Het plein was gezellig zomers ingericht met de buitenbar, houten tafeltjes en stoelen, statafels, parasols en enkele bijpassende strandstoelen.

De eigenaar van de Bierbrouwerij Borne, Marcel Bergboer, had deze editie voorbereid en georganiseerd in samenwerking met Kulturhus Borne. Hij mocht zich op deze enige echte vrijdagmiddagborrel van Borne presenteren met z’n verschillende soorten speciaalbieren.

De eerste bezoekers kwamen rond 16.30 uur binnendruppelen om aan de bar een lekker speciaal biertje te ontvangen van de enthousiaste bierbrouwer. Het eerste biertje voor de bezoekers was aangeboden door deze lokale brouwer. Hij is precies 5 jaar geleden begonnen met z’n kleine, lokale Bierbrouwerij Borne en is heden uitgegroeid tot een middelgrote, bekende brouwer in Twente.

Z’n speciaalbieren met karakter worden in vele horecagelegenheden in de regio getapt of in de fles verkocht. ''De bieren hebben kenmerkende namen met een relatie en een verhaal uit de geschiedenis van Borne'', zo vertelt Marcel. ''Zoals zijn er onder meer het Boris Bier, Spanjaard Blond, Spanjaard Donker, Spanjaard Dorset en Dorset Blond. Ze zijn in Borne en de regio te koop, bij de slijterijen, enkele supermarkten en streekwinkels. Ook zijn deze te bestellen via de webshop van de Bierbrouwerij Borne.''

Speciaal voor het lustrum van 5 jaar van de Bierbrouwerij Borne heeft Marcel een Lust&Rum biertje bedacht. Marcel: ''Dat is een donker bier dat ter plekke aan de bar wordt gemengd met een scheutje rum. Volgens de kenners en liefhebbers smaakt het heerlijk.''

De naam De Vrijdag Verlossing is de naam voor deze enige echte vrijdagmiddagborrel (de ‘vrijmibo’) in Borne. Waarin je je ‘verlost van’ je werk, je huishouden, je taken en drink je samen met vrienden en collega’s een glas bier of wijn. Dat is genieten voor zowel jong als oud én werkend of niet (meer) werkend.

Bij deze tweede editie van de De Vrijdag Verlossing waren minder bezoekers dan verwacht. Misschien waren de vele festiviteiten in Borne in de maand juni en het bierfestival als onderdeel van de Special Sunday, afgelopen zondag, als mogelijke oorzaken aan te wijzen. Tijdens de eerste editie van de vrijdagmiddagborrel in Borne, op 20 mei, waren er veel bezoekers om te proeven bij de lancering van het nieuwe biertje Hop Hop van het nieuwe Bornse bedrijf Karelsk Bier. In dit bedrijf is ook de Bornse bierbrouwer Burgunder gestapt omdat zij de kennis en ervaring hebben van het bierbrouwen. Al

Volgende editie

Tijdens de komende zomermaand juli vindt er geen derde editie plaats van dit evenement. Bij Kulturhus Borne was er nog geen zekerheid over of de derde editie in de zomermaand augustus gaat plaatsvinden of toch pas in september. Dan is de zomer periode voorbij en zijn de meeste Bornenaren terug van hun vakantie. Het advies is om het programma van Kulturhus Borne in de gaten te houden op hun website www.kulturhusborne.nl.

 

Uw reactie