Algemeen

‘De pastoor’ wil Almelo bier laten beleven met zijn Zwarte Parochie

ALMELO - De terrassen mogen weer open. Op enkele Almelose terrassen worden nieuwe speciaalbieren geschonken van de Zwarte Parochie. Gebrouwen door Almeloër Menno de Braak, die zich ook wel ‘de pastoor’ noemt. “Ik heb nu vier verschillende bieren gebrouwen, maar mijn doel is een eigen brouwerij te beginnen, het liefst in combinatie met een proeflokaal.” Een klein deel van zijn garage is omgebouwd tot brouwerij. Hier is het vorig zomer allemaal begonnen. “Thuis brouwde ik al een tijdje, puur als hobby, voor mezelf. Vroeger had Almelo, net als Enschede en Hengelo, een bierbrouwerij. Dat moeten we in Almelo ook weer doen, dacht ik. Maar dan moet er iemand zo gek zijn… En dat ben ik dus”, grapt Menno.

Menno de Braak in zijn brouwruimte waar hij zijn eerste bieren heeft gebrouwen.

Naast bier drinkt Menno op zijn tijd ook wel eens een wijntje. Maar het smaakpalet van bier is veel groter volgens hem. Tripjes naar België en Duitsland, met de daarbij behorende proeverijen van speciaalbieren, deed de liefde voor bier aanwakkeren. “Die verschillende smaakaccenten zijn voor mij een leuke ontdekkingstocht. Het maakproces is net zo interessant en zo ben ik thuis begonnen met brouwen.”
Door de gootsteen
Al doende leert men, en dat geldt zeker voor Menno. Vele liters bier zijn in de gootsteen beland, omdat het brouwsel niet te drinken was. “Dan had je 6 tot 7 uur gebrouwen, moest het goedje nog een tijdje staan en dan kon ik het weggooien. Zonde natuurlijk, maar zo kom je er wel achter wat werkt.”
Vrienden en familie werd gevraagd zijn brouwsels te proberen en uiteindelijk heeft Menno de goede smaak te pakken. Inmiddels heeft hij er vier op de markt gebracht: een quadrupel, trippel, blond en IPA. “Een witbier is onderweg. Ik loop veel te experimenteren met meer bieren waaronder stout. Het is bijna onmogelijk om echt speciaal te zijn in de wereld van de speciaalbieren. Het zijn er duizenden. Ik kijk wat ik zelf lekker vind. Enkele quadrupels proef ik dan en daar maak ik dan mij eigen recept van. Het liefst zou ik een stuk of 16 bieren wil voeren.”
Onder de naam ‘Zwarte Parochie’ brengt hij zijn bieren op de markt. “Het heeft niets met het geloof te maken”, verzekert de Almelose bierbrouwer. “Ik moest denken aan Almelo, die vele kerken heeft gekend. En aan Mariaparochie. Ik ben toen gaan opzoeken wat het betekent. De naam parochie staat voor een gemeenschap van gelijkstemden. En dat past volgens mij wel goed bij een biermerk; gelijkgestemden die hun liefde voor bier delen. Het woord zwart staat voor het zwart-wit van Heracles Almelo bijvoorbeeld.”
Zwarte Parochie feestje
In korte tijd heeft Menno redelijk wat naamsbekendheid gemaakt met zijn Zwarte Parochie. Zijn Parochiebier is nu onder meer verkrijgbaar bij proeflokaal België, café De Stam, ’t Wetshuys en te koop bij slijterij Het Promillage en Speciaalbierhuis. “Ik verkoop het praktisch alleen in Almelo. Het is ook een mooi product om onze stad op de kaart te zetten.”
En daar werken lokale ondernemers graag aan mee. Zo bakt de Gildebakker van de bostel dat Menno overhoudt brood. Café België heeft vorige week zelfs een speciaal Zwarte Parochie menu op de kaart gehad. “Een stoofpotje met mijn trippel, brood van de Gildebakker erbij en trippel biertje. Een compleet Zwarte Parochie feestje”, zegt Menno trots.
Waar Menno’s voorkeur naar uitgaat? “Euhm, een trippel? Eigenlijk vind ik alles wel lekker. Het hangt ook een beetje af in welk seizoen je zit. Als het bier lichter wordt, dan wordt de setting anders. Met mooi weer pak ik graag een witbier. Heerlijk voor op het terras. Terwijl ik die trippel heerlijk vind in de koude wintermaanden.”
Bier beleven
Het Almelose biertje wordt niet meer alleen in Almelo geproduceerd. “Thuis kan ik twintig tot dertig liter per keer brouwen. Daar red ik het niet meer mee. Een a twee keer per maand huur ik in Enschede een brouwerij en kan ik duizend liter brouwen in zes uur. Het zijn en blijven voorlopig dus kleine oplages. Maar als ik straks een eigen proeflokaal heb, het liefst met brouwerij, dan is mijn missie geslaagd. Ik wil de mensen bier laten beleven, net zoals bij bijvoorbeeld Brugse Zot in Brugge. Dat mensen bewust naar Almelo komen, want het is een mooie stad met prachtige omgeving. Met dan een proeflokaal waar je naar toe kan. Dan wordt het meer dan alleen een biertje drinken.”Uw reactie