Algemeen

'Ik heb een boodschap voor jou tour’ van start

De Klup verrast Patrick Kwakman met videoboodschap en cadeaus

Patrick Kwakman werd verrast dankzij maatje Gerda Veneman.

WIERDEN – Ze missen elkaar, de deelnemers en vrijwilligers van De Klup Twente. Toch houden ze zich aan de corona-maatregelen en blijven zoveel mogelijk thuis. Om elkaar niet te vergeten en een hart onder de riem te steken heeft De Klup de ‘Ik heb een boodschap voor jou tour’ bedacht. De bus ging afgelopen donderdag voor het eerst op pad. Van Gerda Veneman in Almelo naar haar maatje Patrick Kwakman in Wierden.

De restricties rondom corona duren inmiddels al tien maanden en die vallen deelnemers, maar ook vrijwilligers van De Klup Twente steeds zwaarder. Bijna alle activiteiten liggen stil, maar er wordt toch getracht om alle mensen met een beperking activiteiten te bieden, die goed zijn voor lichaam en geest.

De Klup introduceerde in 2020 al een hele reeks speciale corona-activiteiten, variërend van kunstwedstrijden tot en met sportieve wandelingen. Daar is nu een nieuwe, bijzondere activiteit bij: de ‘Ik heb een boodschap voor jou tour’, zeg maar een lokale variant van de 'All you need is love'-bus.

Vrijwilligers en medewerkers van De Klup Twente komen dan met een bus bij een deelnemer of vrijwilliger en stellen hem of haar in de gelegenheid een leuke videoboodschap in te spreken. Dat kan voor een deelnemer zijn of voor vrijwilliger die ze node missen of die ze een hart onder de riem willen steken. Vervolgens rijdt de bus met die boodschap direct door naar de ontvanger. Daar worden de beelden op een groot tv-scherm in de bus vertoond. De boodschap gaat vergezeld van allemaal kleine presentjes om het extra feestelijk te maken.

“We merken echt dat mensen elkaar missen, last hebben van eenzaamheid en dat het steeds moeilijker wordt. Dat geldt voor onze deelnemers, maar er zijn ook vrijwilligers die gebukt gaan onder alle maatregelen. Iedereen wil niets liever dan weer bij elkaar komen, thuis en bij De Klup”, aldus coördinator Jolanda Overdorp. De ‘Ik heb een boodschap voor jou tour' zorgt ervoor dat mensen in ieder geval van elkaar horen en elkaar weer een beetje blij kunnen maken.

Toen De Klup al haar vrijwilligers en deelnemers over de ‘Ik heb een boodschap voor jou tour’ mailde, kwamen de eerste aanmeldingen al per kerende post. Zoals Gerda Veneman, die haar maatje Patrick Kwakman uit Wierden wilde verrassen omdat hij een heel moeilijke tijd doormaakt. “Ik vind het bij 'All you need is love' ook zo leuk”, vertelde ze vlak voor de opnames. Gerda had zich ook grondig voorbereid en had een heel persoonlijk relaas voor Patrick, die dit jaar de viering van zijn vijftigste verjaardag bij Heracles moest afzeggen. Ook kon hij niet met Gerda samen op pad om leuke uitstapjes te maken. Bovendien verloor hij ook nog een familielid. “Maar Patrick, je bent een kanjer. Dikke knuffel en houd vol”, sprak Gerda Patrick vanaf het beeldscherm toe.

Patrick zelf was verbaasd, de leiding van de woonlocatie aan de Grote Maatweg had niets verteld over de verrassing. Hij luisterde ademloos toe, met in zijn handen de bloemen, ballonnen en lekkernij. “Nou, nou”, zeiden z’n begeleiders, “die Gerda is wel gek met jou!”.

Er zijn maar weinig voorwaarden om net als Gerda en Patrick mee te doen aan de ‘Ik heb een boodschap voor jou tour’ van De Klup Twente. Mensen moeten deelnemer en of vrijwilliger zijn bij De Klup Twente en ‘zender’ en ‘ontvanger’ mogen niet meer dan zo’n vijftien kilometer van elkaar vandaan wonen. Jolanda Overdorp: “Anders redden we het niet binnen de tijd die we nodig hebben.” Er zijn geen kosten verbonden aan deze actie verbonden. Deelnemers en vrijwilligers van De Klup Twente die een leuke boodschap willen laten opnemen en bezorgen bij een deelnemer, kunnen zich melden bij jolanda@deklup.nl of 06 – 14 46 52 88. De eerste aanmeldtermijn sluit 9 februari.