Algemeen

De buurtbus 591 rijdt weer voor u

TUBBERGEN - Na een jaar van niet vervoeren van reizigers als gevolg van de coronapandemie is de buurtbus 591 van Langeveen naar Tubbergen v.v. per 10 mei weer van start gegaan. Keolis Nederland, waaronder tientallen buurtbussen vallen, waaronder Tubbergen-Langeveen, heeft in de eerste maanden van dit jaar allerlei beschermende technische voorzieningen getroffen om verantwoord reizen met de buurtbus mogelijk te maken. Dat deze voorzieningen door de reizigers worden gewaardeerd, blijkt uit de terugkomst van de reizigersaantallen die onze chauffeurs mogen vervoeren op het traject Tubbergen dorp naar Bruinehaar. 

Op 16 december 2019 is er een verbinding met de buurtbus Bruchterveld tot stand gekomen met medewerking van de gemeentes Tubbergen en Hardenberg. Vanuit Tubbergen via de route naar Bruinehaar is het mogelijk om in Bruinehaar over te stappen op de buurtbus 598, die naar het station in Hardenberg rijdt. Van Hardenberg is het natuurlijk mogelijk om via een overstap in Bruinehaar weer te reizen naar Tubbergen. De dienstregeling op de route Tubbergen naar Langeveen voorziet in een opstapmogelijkheid van elk half uur en in Bruinehaar kan elk uur worden overgestapt richting Hardenberg.

Helaas hebben wegwerkzaamheden de doorgang op de N343 van Bruinehaar richting Kloosterhaar wekenlang roet in het eten gegooid, maar er kan gemeld worden dat de N343 vanaf vrijdag 16 juli weer volledig is opengesteld. De buurtbus kon dan ook op maandagmorgen 19 juli de eerste reizigers richting Hardenberg alweer verwelkomen.     

Hier past dan ook een woord van dank en waardering aan de vele vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt, met hun inzet, een succes te maken van de herstart na de coronaperiode en het werk waarvoor de buurtbus Tubbergen staat, namelijk reizigers vervoeren van A naar B. Het vergt een grote mate van inspanning van alle chauffeurs om correct, zonder vertragingen, met oog voor kwaliteit en veiligheid en als het even kan op tijd de reizigers te verplaatsen. 

De buurtbus Tubbergen-Langeveen heeft in het jaar 2019 haar 40-jarig jubileum mogen vieren. Buurtbus Tubbergen-Langeveen is alweer 40 jaar verder na de datum van het ontstaan van de buurtbusvereniging, te weten 24 september 1979. De start was niet eenvoudig en er moest dan ook veel werk worden verzet om van het project een succes te kunnen maken. In verband met het 40-jarig jubileum is er in 2019 teruggekeken op de historie en ontstaan van de buurtbus. Zoals gezegd, op 24 september 1979 is de buurtbus van start gegaan en er is veel veranderd bij de buurtbusvereniging. Wat niet is veranderd, is dat de buurtbus bestuurd wordt door de vrijwilligers. Het is weliswaar vrijwilligerswerk maar vrijblijvend is het allerminst. Afspraken moeten nagekomen worden, of het nu vroeg in de morgen is of laat op de middag.

De buurtbusvereniging bestaat met de gratie van het reizigersaanbod. Ondanks de grotere eigen mobiliteit van de reizigers ziet het bestuur een stabiliserend aantal reizigers die de buurtbus blijven gebruiken. Een gunstig reistijdenaanbod, diverse mogelijkheden om op te stappen, aansluitingen op bestaande lijnen 64, 264 en 59, digitaal/bankpas betalen en gebruik van ov-kaarten zorgen voor een gezonde voedingsbodem. De uitbreiding van de 591-lijn van Tubbergen naar Bruinehaar v.v. met de 598-lijn van Bruinehaar naar Hardenberg v.v. zorgt voor een groter reizigersaanbod. Naast een gunstig vestigingsklimaat, betaalbare woningen, ruime voorzieningenaanbod en behoud van groen in de kerkdorpen is een betaalbare infrastructuur voor jongeren, forenzen, als wel voor oudere reizigers cruciaal voor een aangenaam woon- en leefklimaat. Om het aantal reizigers te kunnen blijven vervoeren op elke werkdag vanaf 6.38 tot 18.12 uur, donderdagavond van 18.13 tot 20.27 uur en zaterdags van 11.58 tot 17.27 uur zijn we geïnteresseerd in aanmeldingen van nieuwe vrijwilliger-chauffeurs. Indien u bereidt bent per week een tijdslot van maximaal drie uur te rijden, in het bezit bent van een B of BE-rijbewijs en de gemeenschap van dienst wilt zijn, neem dan contact op met de voorzitter van de buurtbusvereniging op e-mailadres: wolf.beheer@hetnet.nl.

De huidige reizigers maken gebruik van de buurtbus om van Tubbergen naar Hardenberg en omgekeerd te komen voor woon-werkverkeer, ziekenhuisbezoek, schoolbezoek, maar niet in mindere mate om in Hardenberg de trein te nemen richting Zwolle en/of Groningen en in Tubbergen over te stappen op de buslijnen 64, 264 en 59. 

Maar laat u zich ook eens vervoeren met de buurtbus als u wilt genieten van de volgende evenementen in de komende maanden: 27 t/m 30 juli (overdag): Tubbergse Fiets4Daagse, 7 t/m 10 augustus  (overdag en ‘s avonds): Schröder Masterclass, 29 september t/m 3 oktober (overdag en ‘s avonds): Glasrijk Tubbergen, 13 september t/m 17 oktober (dagelijks): Elephant Parade 2021, 18 december: Turvenloop/Langeveen.

Dagelijks in 2021: Zwembad De Vlaskoel, Blink Pop-up galerie, Glinsterend Tubbergen, Koopdorp Tubbergen, Eten & Drinken Horeca Tubbergen/Langeveen en Pancratius basiliek Tubbergen.