Algemeen

Dance Studio Janien is dankzij outdoor dansmat coronaproof

WIERDEN – Wat doe je als dansen je grootste passie is, maar je de studio niet in mag vanwege de coronaperikelen? Dan koop je toch 'gewoon' een dansvloer voor buiten? Janien Schipdam van Dance Studio Janien denkt vooral out of the box, waardoor het voor haar leden toch mogelijk was om weer te trainen. Op 11 mei, toen het weer gedoogd werd om samen te komen, konden de eerste danspasjes al weer worden geoefend.

Een grote rubberen mat, met daarop afgetapte vlakken, ligt op het betegelde terras van sportcomplex De Stouwe in Wierden. Dankzij deze 'parkeerhavens' is het weer mogelijk om op ruime afstand van elkaar te dansen in teamverband. “Je wilt niet weten hóé enthousiast iedereen reageerde toen ze hoorden dat het eindelijk weer mogelijk was!” Janien straat als ze vertelt over haar passie, hobby en werk: het dansen. “We hebben ongeveer twee maanden dicht gezeten. Natuurlijk, ook wij hebben in die periode online allerlei activiteiten aangeboden. Ook hebben we een 'doe boek' gemaakt, voor kinderen van de basisschool vanaf groep zes. Daarin staan allerlei opdrachten, van knutselen tot kleuren tot dansen, activiteiten in de breedste zin van het woord. Dat was ik m'n leden ook wel verplicht vond ik, de contributie liep namelijk door. Maar nu we weer samen op de dansvloer kunnen staan, dat is zo veel mooier. We waren één van de eerste sporters die meteen weer aan de slag gingen toen het weer mocht.”

Al midden in de coronaperiode dacht Janien na over wat er mogelijk zou zijn, indien de regels wat versoepeld zouden worden. Een dansmat voor in de buitenlucht werd aangeschaft en speciale choreografie geschreven. “Je ziet overal dat dansgroepen op grasvelden of gewoon op tegels gaan trainen. Dat vind ik jammer, want dan beperk je je over het algemeen alleen maar tot krachttraining. Gelukkig heb ik hier bij de studio de ruimte, waardoor het ook mogelijk is om op een speciale vloer buiten te dansen. Natuurlijk is de ruimte wel beperkt en kun je niet in grote groepen tegelijk aan de slag. Zo zijn hier maximaal twintig tot 25 jeugdleden tegelijk. Dat betekent dat je met het rooster moet schuiven. Ik ben hier nu zeven dagen per week. Het is even hard werken en roeien met de riemen die je hebt... Maar hé... wat heb ik dat er graag voor over! Als danser ben je creatief, dus ik zie kansen. En daardoor kan iedereen in ieder geval nog tot aan de zomervakantie weer even genieten. Het is al mooi dat we gewoon weer bij elkaar kunnen zijn!”

Dat Janien haar zaakjes goed en snel op orde had, werd ook door de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) geconstateerd. Haar regelgeving in het kader van corona werd nagenoeg één op één overgenomen en geldt nu als leidraad voor andere dansgroepen. “De volgende uitdaging is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het wedstrijdseizoen weer op poten te krijgen. Het is leuk dat we nu nog steeds kampioen zijn, doordat geen enkele wedstrijd meer door gaat, maar daar ben je geen danser voor. Er moet weer een uitdaging zijn om op een eerlijke manier die titel te verwerven. Het is even heel zuur dat bijvoorbeeld ook de eindshow dit jaar niet door gaat, daar train je toch wel naar toe. Maar zien hoe we dit jaar gaan afsluiten, misschien wel een klein feestje en dan per dansgroep in een kleine setting. Het mag wat mij betreft weer gauw normaal worden, daar kijk ik nu al weer naar uit.”