Algemeen
Damclub Rijssen is opgeven: populariteit denksport slinkt
RIJSSEN/WIERDEN – Damclub Rijssen is ter ziele. De oprichter van de vereniging, Rein Langkamp, zag er geen bestaansrecht en toekomst meer in. Stukje bij beetje slonk het ledental in de loop der jaren, naar het huidige dieptepunt van zeven actieve dammers. Ook de drie overgebleven bestuursleden staan achter het besluit om de denksportclub uit te schrijven. De zeven leden vervoegen zich bij Damclub Wierden.
In een zaaltje van het Parkgebouw te Rijssen worden op maandag 12 september voor de laatste keer de damborden klaargezet voor een avondje sneldammen. Na ongeveer vijftig jaar houdt de damvereniging Rijssen op te bestaan. Te weinig leden en geen nieuwe aanwas zijn de belangrijkste reden om de club op te heffen. Onder het genot van een hapje en drankje – en in het bijzijn directeur van het Parkgebouw Jolanda Agteresch en haar assistent Diny – is de club opgeheven.
Lid van verdienste
“Natuurlijk doet je dit wel wat”, vertelt de inmiddels tachtigjarige Rein Langkamp. Hij stond in de jaren zeventig aan de wieg van de vereniging, maar is zelf al sinds z'n vijftiende lid van de Koninklijke Nederlandse Dambond. De liefde voor het spel kreeg hij via zijn grootvader meer, een dammer in hart en nieren. Langkamp mag dan ook gezien worden als voorvechter voor de damsport in Twente. Onder meer vanwege zijn inzet bij Europese damkampioenschappen, mede als voorzitter van de Overijsselse dambond, werd hij bovendien gekroond tot 'Lid van verdienste' door de werelddambond.
“Ik weet het nog goed, ik kwam uit Borne in Rijssen terecht. Er was geen damvereniging en ik besloot er een op te richten. In de hal van het stadhuis hebben we de papieren ondertekend en in een bijzaal van Sion was de eerste vergadering. Ons eerste lid was Evert Averesch en hij na al die jaren nog steeds lid van de damclub.” Mede dankzij de warme steun van zijn vrouw kreeg Langkamp de vereniging in de benen. “We stonden op het punt om te trouwen en ik heb haar gezegd dat ik op alle avonden een feest wil geven, behalve op de vrijdagavond. Dat was de vaste speelavond van de damclub”, vertelt Langkamp met een grote lach.
Russen komen
Hoogtijjaren, met dik veertig leden, volgden. “Mooie momenten hebben we gehad. Ik kreeg een dominee zo ver om een keer te komen dammen, vervolgens had hij het er zondag in de preek nog over. En of het ons zou lukken om met dammen op televisie te komen? Dan moest er wel iets van een relletje zijn. We hingen spandoeken op met de tekst 'De Russen komen'. Daarmee doelden we natuurlijk op de komst van wereldkampioen en Rus Iser Koeperman”, gniffelt Langkamp.
Dankzij de contacten van Langkamp hebben er meer grootmeesters in Rijssen aangeschoven. Zo staan onder meer de simultaanpartijen van Ton Sijbrands, Jannes van der Wal, Rob Clerc en Harm Wiersma nog in het geheugen gegrift, ook bij clubsecretaris Gert Jan Klein Legtenberg. “Tijdens een EK landenwedstrijd, die we in de Reggehal organiseerde, waren er topdammers uit allerlei landen in Rijssen. En 's avonds zag je ze in de cafeetjes in de stad hun gespeelde zetten analyseren.”
Geen jeugd meer
Toch slinkt de populariteit van het damspel met name de laatste jaren. “Onder de jeugd wordt het niet meer gespeeld. Vroeger was er geen televisie en gingen in de avonduren de gordijnen dicht en werd het dambord op tafel gelegd. Dat is niet meer, iedereen heeft tegenwoordig een computer, tablet of telefoon. Ook de schooltoernooien worden niet meer georganiseerd. Het is een landelijke trend die niet meer tegen te houden is. Landelijk gezien is het ledental in een paar jaar tijd gehalveerd. Jammer, want het is zeker geen saai spel en goed voor je geheugen. Je speelt over de flanken of vanuit het centrum van het bord. Het is echt dynamisch, geen partij is hetzelfde. Dat maakt het boeiend en zorgt voor adrenaline.
Het besluit om de Rijssense vereniging op te doeken is pittig, maar een verstandig besluit, meent Langkamp. “Voor de coronaperiode hadden we nog zo'n veertien leden, nu zijn het er nog zeven. We menen nu geen bestaansrecht meer te hebben. De uitdaging om te spelen is er dan uit. Je speelt om de drie weken weer tegen dezelfde speler en dat maakt het minder dynamisch. We hebben contact gezocht met de Damclub Wierden en we worden daar met open armen ontvangen. Ik grapte al dat die club in één klap ineens veel kwaliteit binnenhaalt met onze komst.”
De Damclub Wierden ziet haar ledental daarmee van zestien naar 24 stijgen. Deze vereniging is actief sinds 1976 en speelt momenteel elke dinsdagavond om 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat te Wierden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.