Algemeen

Dagje Hellendoorn boordevol activiteiten; je komt er ogen en oren te kort

HELLENDOORN – Het is op zaterdag 9 juli is het gezellig vertoeven in het zonnige boerendorp. Het Dagje Hellendoorn is van stal gehaald en opgepoetst. Om 11.00 uur beginnen de feestelijkheden. En er valt echt van alles te beleven. 

Herder Susanne Lejuez komt met een kudde schapen - zo'n dertig stuks – voorafgegaan door Klepperderk het dorp in. ”De kudde komt niet van de berg. Het is geen schapenmarkt”, verduidelijkt Wim Hofman lachend. De schapen krijgen een plekje op de Hofmansweide. Dat is het begin van een leuk dagje dat duurt tot ongeveer 16.00 à 17.00 uur.

De organisatoren van dit Dagje Hellendoorn vol vertier zijn Wim Hofman en Gerrit Hendriks. Wim vertelt enthousiast: “We maken er echt iets groots van nu we weer kunnen. De museumboerderij Erve Hofman met de tentoonstelling op zolder is te bezichtigen voor de gereduceerde prijs van 1 euro. De Folkloristische Dansgroep treedt op en de Marlese Country Dancers komen ook. Alle activiteiten gaan eigenlijk de hele tijd door en worden afgewisseld.”

De organisatie heeft ook gezorgd voor een grote streekmarkt met zo'n dertig kramen. Hofman somt op: “Een imker met honing, een brouwer, een kraam met thee, twee met kaas, een met Reggevallei jam, een met likeur, postkaarten, woonaccessoires, droge worst, gerookte paling en zalm vanuit Notter en de dagopvang van Zonnewoud verkoopt zelfgemaakte artikelen.”

Van alles te zien en te kopen dus. “We leggen strobalen neer waar bezoekers op kunnen zitten en natuurlijk is de entree gratis.” Voor de kinderen komt er een speelhoek met een kunstkoe om te melken en een springkussen. “Kleinvee om te aaien komt niet meer. De schapen mogen geaaid worden. Het paard dat vroeger in de rosmolen liep om te karnen is er ook niet meer. Het is te oud geworden daarvoor.”
Er worden in en rondom museum Erve Hofman demonstraties gegeven van allerlei oude beroepen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. “Daarvoor hebben we een ploeg uit Bornerbroek weten te strikken. Haarle en Hellendoorn doen het niet meer.”

De MCHN toont oude en nieuwe motoren, er komen oude brommers en oude trekkers. Bezoekers kunnen kijken naar weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vakman of vakvrouw aanwezig. “Piet Westendorp laat met zijn ploeg zien hoe ijzeren ringen om houten wagenwielen van koetsen worden gezet. Dat is echt uniek vakwerk. En er worden bomen gesleept met paard en malle jan.” Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien.

In de museumboerderij is muziek: een groep accordeonisten uit Luttenberg en onze bekende Helderse troubadour Bert Jansen zingt in dialect en speelt erbij op zijn gitaar (tot 15.00 uur). Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein, waarmee men zich weer in de jaren dertig van de vorige eeuw waant. Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting. Bij 't Schoapenschot komt een horecaplein want de inwendige mens wordt niet vergeten. Je kunt lekkere vers gebakken pannenkoeken eten en er zijn Twentse kniepertjes. Verder belegde broodjes, en hamburgers van Kloosterman, er is krentenwegge en de Rosa Hoeve komt met ijs in vele smaken.

Het Dagje Hellendoorn wordt gehouden door de Stichting Oald Heldern in samenwerking met de Vereniging Ambachten van Vrogger en Noew.

Reacties

Kunnen mijn broer Jan en ik zaterdag 9 juli a.s. nog aanmelden om onze Allis Chalmers te showen??

Wij hopen z.s.m. bericht via mail te mogen ontvangen.

Vriendelijke groet van

Jan en Wim Dijk