Algemeen

Dagbestedingslocatie Eikenlaan; unieke plek ter voorkoming van vereenzaming

Sociale contacten zijn belangrijk, ook voor senioren.

WIERDEN – De in Wierden woonachtige Truus Beukers-Goossen en Mieke ten Berge, beiden eind zeventig, zoeken elkaar regelmatig op. Gewoon voor een gesprek, een kop koffie of wat gezelligheid. De twee treffen elkaar op de Dagbestedingslocatie van Carintreggeland aan de Eikenlaan in Wierden. Soms doen ze mee met een activiteit, maar de gezelligheid van wat reuring maakt al veel goed.

In tegenstelling tot wat menigeen denkt, is het centrum aan de Eikenlaan een ontmoetingsplek voor álle senioren uit de gemeente Wierden. “We hebben hier mensen die het allemaal niet meer zo goed weten, maar ook senioren die gewoon wat gezelligheid zoeken omdat ze anders vereenzamen, zoals Truus en Mieke”, licht Anne Marie Broos toe. Ze is coördinator welzijn en activering bij Carintreggeland en zodoende met regelmatig te vinden 'op de Eikenlaan', zoals de Dagbestedingslocatie in de volksmond wordt genoemd. “Het is geen vrije inloop, je moet wel een indicatie hebben, vanuit de Wmo of Wlz.” 

Levensverwachting
Truus en Mieke willen zich vooral verdienstelijk maken. “Ik mut wat te doon hebb'n, afleiding”, vertelt Truus. Op haar twaalfde kreeg ze een ontsteking in de hersenen en kampt sindsdien met de gevolgen daarvan. “Toentertijd was er nog geen uitgebreide revalidatie zoals nu in het Roessingh. Mijn levensverwachting werd laag geschat, maar ik ben er nog steeds. Ik heb me overgegeven aan Onze Lieve Heer en daar haal ik mijn kracht nog steeds uit, dan kan ik alles aan. Eigenlijk zie ik het zo: ik heb al 65 jaar extra d'r bie”, zegt de kwieke 77-jarige senior.

Vereenzaming
Ze wordt door Mieke gezien als het feestvarken die de schwung er in wil houden. Dankzij de immer vrolijke Truus krijgt ook Mieke weer kracht en plezier in het leven. “Ik heb een duistere periode achter de rug, ik vereenzaamde. Hier op deze dagbestedingslocatie kijken we eigenlijk allemaal wel naar elkaar om, je hebt buddy’s en de vrijwilligers die hier zijn, staan altijd voor je klaar.”

Creativiteit
De twee hebben het in hun hoofd nog prima op orde, maar het lichaam werkt niet altijd meer mee. Dat geldt voor het een groot deel van de andere bezoekers niet. Anne Marie: “We bieden hier ondersteuning aan een brede doelgroep. Daar hebben we gelukkig ook veel plek voor, letterlijk.” Het pand is wat dat betreft uniek, want behalve de grote gezamenlijke zaal zijn er meerdere ruimtes waar ook even in rust creatief kan worden gewerkt, zoals schilderen of knutselen. “We hebben veel vrijwilligers, die ons ondersteunen en klaar staan voor de onze senioren. We de bezoekers vooral nog in hun eigen kracht te laten en daar waar mogelijk te activeren. Daarmee kunnen we ook mantelzorgers ontlasten, al is het maar voor één middag per week.”

Meer informatie of nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Anne Marie Broos, telefoon 0546 – 628 611 of mail wierden-eikenlaan@carintreggeland.nl.