Algemeen

Corona zet ook een streep door de Turvenloop

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Sinds enkele jaren organiseren Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen tussen kerst en oud en nieuw de Turvenloop. Dit jaar stond het wandel- en hardloopevenement in Langeveen en Bruinehaar op de agenda voor zaterdag 27 december. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen was de organisatie echter  genoodzaakt om de Turvenloop niet te laten doorgaan.

De ontwikkelingen van het coronavirus en de richtlijnen van het RIVM werden de afgelopen maanden nauwlettend gevolgd door de organisatoren. Na de versoepelingen leek het erop dat het wandelevent door te kon gaan. Maar de recent ingevoerde, gedeeltelijke lockdown zet ook hier helaas een dikke streep door.

 

Kleine terugblik op de Turvenloop 2019

In december 2019 deden ruim 500 mensen mee aan de Turvenloop: 161 hardlopers, zo’n 300 wandelaars en 73 kinderen. Voor iedereen was er een uitdaging, van iemand die af en toe een wandeling maakt tot een toploper op de 10 kilometer. De organisatie hoorde uitspraken als ‘hier bin ‘k nog nooit west’ en ‘ie hebt ‘t onmeunig good doan op de 5 kilometer’. Ook de kinderen konden volop genieten, in de kidsrun. Zij werden hierop voorbereid door de buurtsportcoach. De organisatie wil alle vrijwilligers en sponsors, met name de Rabobank, nogmaals hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van de Turvenloop.

 

Persoonlijke prestaties delen op Strava

Naast wandelen en hardlopen zijn ook sportiviteit, gezondheid en gezelligheid belangrijke aspecten binnen de Turvenloop. Zeker in deze tijden waarin het coronavirus iedereen in z’n greep heeft, is het belangrijk om fit en gezond te blijven. Het advies van de organisatie van de Turvenloop is dan ook: blijf structureel sporten en bewegen. Doe dit op je eigen niveau en houd 1,5 meter afstand. Wandelen en hardlopen doen we in de buitenlucht, waar de minste kans is op besmetting. Iedereen die lid wordt van de Turvenloop Strava, kan zijn of haar persoonlijke prestaties delen met andere leden van deze club. Dit kan door de app Strava te downloaden, in te loggen en bij ‘clubs’ te kiezen voor ‘Turvenloop’.  Hierna kan overal ter wereld de prestaties worden geüpload. De organisatie van de Turvenloop laat weten bij de volgende editie een prijs uit te reiken aan een mooie prestatie op Strava.

 

Turvenloop 2021

Hoewel de Turvenloop in 2020 geen doorgang vindt, is er al wel een datum geprikt voor de volgende editie in 2021: zaterdag 18 december. Deze datum ligt niet, zoals gebruikelijk, tussen kerst en oud en nieuw, omdat er in deze periode geen weekeinde valt. Voor elke editie van de Turvenloop gaat de organisatie op zoek naar verbeteringen, om het evenement nog mooier te maken. Daarnaast zijn er tevens onderdelen die jaarlijks terug zullen komen, waaronder de passage door Café-Restaurant Waaijer en de finish op het dorpsplein. De wandelroutes langs de mooiste plekjes van Langeveen en Bruinehaar veranderen ieder jaar maar het karakter blijft behouden. Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen wensen iedereen heel veel gezondheid toe in dit bijzondere jaar.

Op de foto ziet u de organisatie van de Turvenloop.